2021 évvégi booktag

Kissé megkésve, de gondoltam, hozok egy booktaget a tavalyi évemről. A Molyon találtam egyébként Egyedi című évvégi booktag címen. Annyit azért előre bocsátanék, hogy mivel szuperzsúfolt és elfoglalt volt a tavalyi évem, magamhoz képest viszonylag kevés, összes 40 könyvet olvastam el egész évben (erről és a tavalyi olvasási válságról tervezek hamarosan egy bejegyzést is, úgyhogy mindenképp nézzetek vissza később is). Ezek közül gondoltam szemezgetni a kérdések megválaszolásakor.

1. Legjobb könyv, amit idén olvastál:

Rögtön egy kis csalással kezdek, mert nem egy könyv volt, hanem egy egész sorozat. Ezt már több bejegyzésemben is említettem, ez pedig nem más, mint a Spectr sorozat Jordan L. Hawk tollából. Részletesebben nem írok róla most legyen elég annyi, hogy elég kreatívan újra értelmezett vámpíros-démonos-nyomozós regényekről van szó. Itt hagyom a linket a korábbi értékelésemhez.

Oly’ mértékben megszállott vagyok, az író webshopjából még egy utazós bögrét is beszereztem. Odavagyok érte. 💖

De megemlítek egy olyan kötetet is, ami azért eléggé megközelítette a Spectr sorozatot, ez pedig a The Necromancer’s Light volt. Azért is szerettem annyira, mert Shea, a főszereplő necromancer nagyon szimpatikus karakter. Tavia Lark elképesztően őszintén és hihetően ábrázolta a kitaszítottsághoz viszonyulását, ahogy azt is, amikor végül összeroppant emiatt. Hiába fantasy, jelen társadalomkritikának is elmenne.

2. Kedvenc újraolvasás:

Az Unlikely Heroes sorozat negyedik része, vagyis a The Only thing I need című kötet Jenny Woodtól. Ez a regény amolyan lélekbalzsam nekem, és időről időre újra elolvasom. Általában évente egyszer. Egy PTSD-ben szenvedő ex-katona és egy általános iskola alsó tagozatos tanár egymásra találásáról szól. Őszintén megvallva nem a legjobb könyv, tele hibákkal (nyelvtani/elírások/logikátlanságok/a borítótól a hideg is kiráz), de mindezek ellenére valamiért annyira rezonál velem a történet, hogy minden alkalommal 5 csillagos újraolvasási élmény.

3. Legjobb folytatás idén:

Nem tudom, hogy ez mennyire számít csalásnak, hiszen a sorozat eddig megjelent két része 2021-es, de akkor is az A Noah & Cole Thriller sorozat második része, a The Grave between Us, ami kiváló és még hátborzongatóbb folyatása a The Murder Between Usnak. Nagyon jó könyv mind a kettő, szerintem remek egyensúlyt talált benne Tal Bauer a trancsírozós és lélekölő gyilkossági részek és a főszereplő pár közti érzelmek és romantika bemutatásában. Viszont figyelmeztetek mindenkit, nagyon brutális és megterhelő olvasmányok.

4. Legjobb író idén:

Ide mindenképp magyar író(ka)t akartam választani, ezért rögtön kettő mellet döntöttem. Az egyikük Aurora Lewis Turner, akitől eddig csak a bolygókeringő trilógiát olvastam. De az első szótól az utolsóig imádtam. Sőt, az a megtiszteltetés ért, hogy a még meg nem jelent harmadik kötetet megkaptam tőle előolvasásra. Minden részét én is csak ajánlani tudom, ha egy sci-fi határán egyensúlyozó érdekes fantasy-t szeretnétek olvasni.

A másik író pedig Petróczki Kitti, akitől a Lujzi élete és Alfonz ikerlángja című regényeket olvastam. Nagyon szerettem mind a kettőt, bár Lujzit kicsit jobban. A részletes véleményemet itt tudjátok elolvasni.

5. Legjobb férfi főszereplő

Ez egy nagyon gonosz kérdés, mivel nagyjából minden könyvet imádtam, amit idén olvastam (egy-két kivételtől eltekintve). Ezért most is csalok és két főszereplőt írok ide.

Az egyik Lloyd, a fentebb említett bolygókeringő trilógiából. Nagyon szeretem az ilyen mogorva, maguknak való főszereplőket. Ő meg még medvévé is tud változni. Hát kell ennél több?

A másik pedig Niall Hamarsson Elle Keaton Veiled Intentions sorozatából. Őt azért szeretem nagyon, mert egy többszörösen sérült lélek, aki a gyerekkori traumái mellett a felnőttkoriakat is (amiket gyilkossági nyomozóként szerzett) a vállán cipeli. Érdekes volt olvasni, ahogy gyógyulni kezd, ahogy megküzd a rengeteg borzalommal, amiken keresztül ment.

6. Legjobb férfi mellékszereplő:

Jacob a The Grave Between Us és a The Murder Between Usból. Általában igyekszem úgy kitölteni ezeket a booktageket, hogy ugyanazok a könyvek ne szerepeljenek kétszer semmilyen kérdésnél, de mivel tavaly nagyon kevés könyvet olvastam, ez elkerülhetetlen sajnos. Másrészt pedig ez a sorozat volt az egyik kedvencem, ezért (nem) sajnos Jacob is felkerült a listára.

7. Legjobb női főszereplő:

Egyértelműen Lujzi a fentebb említett Lujzi élete című regényből. Kevés könyv-szereplő barátom van, ilyen például Henry a Finding You, Finding Me című könyvől, vagy Jones A.L. Lester The Flowers of Time című regényéből. És ilyen Lujzi is Petróczki Kittitől. Sok vonásában hasonlított rám, sokban meg épp teljesen más, mint én, szerintem éppen ezért is szeretem annyira.

8. Legjobb női mellékszereplő:

Zahira a Spectr sorozatból. Annyira szerettem ezt a fiatal ügynököt, aki bekerül John és Caleb/Gray csapatába. És amiatt annál is inkább könnyű volt megkedvelni, mert az író olyan eleganciával és tehetségesen helyez el más vallású/etnikumú szereplőket a könyveiben, hogy az szinte hihetetlen. És ezek a karakterek tökéletesen illenek a történetbe, sőt űrt hagyna a hiányuk.

9. Legrosszabb könyv, amit idén olvastál:

Love Happens Anyway R.J. Scott-tól. Ez egy könnyed karácsonyi történet, mégis szinte minden idegesített benne. A történet mindenféle eredetiséget nélkülöz, emellett Derek, az egyik főszereplő, konkrétan az idegeimre ment. Igazából ő csak egy elkényeztetett gazdag kölyök, aki jódolgában nem tudja, hogy mit csináljon, akinek a sérelmei leginkább egy kamasz hisztijeire emlékeztettek. Alig vártam, hogy véget érjen a könyv, pedig csak munkába menés-jövés közben hallgattam hangoskönyvként. Nem ajánlom…

Ennyi lenne ez a booktag, ha van ezzel kapcsolatban észrevételetek, hozzáfűzni valótok, szívesen meghallgatnám kommentben.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: saját fotó
  • Könyves fotók: saját fotók
  • Egyéb könyvborítók forrása: Goodreads

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s