Írók reflektorfényben II. – Aleksandr Voinov

A címben szereplő író, Aleksandr Voinov könyveiből korábban szemezgettem már, és írtam is róluk bejegyzéseket (lejjebb lesznek majd linkek). De részletesebben az íróval még nem foglalkoztam, ezért jutottam arra a döntésre, hogy csinálok róla is bejegyzést úgy, mint korábban K.A. Merikan írópárosról.

Voinov jelenleg Angliában él, Németországból települt be az Egyesült királyságba. A neve írói álnév, mivel nagyon vigyáz a valódi identitására. Éppen emiatt fényképeket sem nagyon lehet fellelni róla az interneten. Voinov csak és kizárólag gay romance könyveket ír, bár az utóbbi időben azokat sem igazán. Rettenetesen megviselte a Brexit, illetve a pereskedés a Special Forces sorozat jogairól. 2016 óta nem is jelent meg új könyve, csak korábbi regényeinek átirata és újradolgozása.

Leginkább a modern military fiction illetve történelmi regények (elsősorban második világháborús, de van pár régebbi korokban játszódó regénye is) állnak hozzá a legközelebb. Ezeken kívül is vannak más zsánerekbe tartozó regényei, de amennyire én észrevettem a rajongói körében azok kevésbé népszerűek. Van például pár sci-fi regénye, vagy modern maffia regényei (Dark Soul, ami meg is jelent magyarul), de ezeket sajnos még nem olvastam.

Írásainak jellegzetessége az, hogy sokszor sokkoló helyzetekbe juttatja a szereplőit (és itt most nem feltétlenül erotikus/szexuális furcsaságokról van szó, bár azokban sem szenvednek hiányt a könyvei). Nem egyszer teremt írásaiban megdöbbentő, vagy éppen polgárpukkasztó helyzeteket. Éppen emiatt nem mindenki fogja szeretni a könyveit, azt bátran kijelenthetjük Voinovról, hogy nem csak egy rétegnek ír, hanem a rétegen belül egy rétegnek.

Ha viszont túljutottunk a vele kapcsolatos kezdeti sokkon, és megszerettük az írásait, akkor már nem fog tudni eltántorítani minket a furcsaságaival sem. És nekünk magyaroknak miért is különösen érdekes Voinov személye? Ha másért nem is, hát azért, mert valamilyen nagyon furcsa oknál fogva szereti a magyarokat és Magyarországot. Saját bevallása szerint még sosem járt ugyan itt, de már régóta tervezi, hogy ellátogat hozzánk. Angliában vannak magyar barátai, őket szokta faggatni. És ezt hasznosítja is, ugyanis nagyon sok könyvében van valamilyen magyar utalás. Több könyvének jelenetei játszódnak Magyarországon, elsősorban Budapesten. De nagyon sok magyar szereplőt is felvonultat. Ők sosem főszereplők, de minden esetben olyan karakterek, akik komoly befolyással bírnak a főszereplőire.

Egyébként ha azt kellene felsorolni, hogy mik azok a könyvek, amikkel mára már összeforrt a neve, az a Special Forces trilógia lenne. Ez a monumentális alkotás 25 évet ölel fel a főszereplői életéből. A történet 1980-ban kezdődik, a Szovjet-Afgán háborúval kezdődik, majd a a késő huszadik század legvéresebb háborúival folytatódik, mint az első Öböl-háború, és a Jugoszlávia felbomlásához vezető Balkán háború. És 2006-ban ér véget, abban az évben, mikor a britek engedélyezték a melegházasságot. A trilógia a következő könyvekből áll: Soldiers, Mercenaries és Veterans.

A baloldali kép a nyomtatott könyv borítója, a jobb oldali négy pedig az e-bookoké.

Korábban írtam már egy-egy posztot a Soldiersről és a Mercenariesről (erről csak angolul), ha érdekel, katt a linkekre feljebb. Ezt a trilógiát egy bizonyos Marquesate nevű irónővel írták közösen, és ez a tény eléggé megosztja az olvasóközönségüket. Nem szeretnék nagyon belemenni, hogy miért, de azért álljon itt annyi, hogy az együttműködésük nem feltétlenül volt jó hatással a történetre és bizonyos karakterekre.

Ahogy említettem már, monumentális alkotásról van szó, a három kötet együtt több, mint egymillió szóból épül fel. És emellett az elektronikus verzió teljesen ingyenesen hozzáférhető több helyen az interneten (illetve egy brit kiadótól az első kötetből nyomtatott példányt is lehet rendelni). Külön érdekessége a regényeknek, hogy mivel ingyen elérhetőek, Voinov soha egy fillért sem kapott utánuk. És miután pár éve Marquesate megszerezte a franchise minden jogát, már nem is fog. Hát igen, nem épp barátságosan váltak meg egymástól…

A másik, amiről Voinov kifejezetten ismert, azok a második világháborús könyvei. Ezek a következők: Skybound, Nigthingale, Unhinge the Universe és Broken Blades. Ezek a könyvek történetükben egyáltalán nem függenek össze, van köztük olyan, amik a vesztes oldalt mutatják be (pl. Skybound), abszolút szimpátiát ébresztve ír róluk. De van olyan is, ami a francia ellenállásról szól (Nightingale). A maradék kettő eléggé vegyes, hiszen azokban a győztes és vesztes oldalak ütközéseit ismerhetjük meg.

Mivel ezek a világháborús regények több borítóval is elérhetőek, igyekeztem az összesről képet találni.

A fentieken kívül van még egy maffia sorozata is, a Dark Soul, de írt science-fictiont is (Incursion trilóga), vagy vámpíros fantasy-t (Memory of Scorpions), és urban fantasy-t (Withces of London). De ne felejtsük el a Return on Investment című krimi sorozatát és az L.A Witt-tel közösen írt erotikus sorozatát, a Market Gardent (ez annak a klubbnak a neve, ahol a sorozat kismillió kötete játszódik). Ezen kívül vannak még önálló regényei is. Viszont mivel Voinov korábban ontotta magából a könyveket, ezeket most nem sorolnám fel.

És igen, mostanában meglehetősen súlyos írói válságban szenved, az utóbbi időben nem jelentek meg új könyvei, van több nagyon ígéretes könyve félbehagyva – ezekből korábban töltött fel részleteket a Facebookjára is, de az utóbbi időben hanyagolta őket. Pedig ezek között volt egy alternatív második világháborús urban fantasy-ba oltott regény kezdeménye is, amit én rettenetesen vártam. De korábban sajnos írt arról a Facebookon, hogy félretette, és nem fogja befejezni. Én azért még reménykedem benne, hogy meggondolja magát, és ez a regény elkészül majd valamikor.

Annak ellenére is, hogy mostanában írói és egzisztenciális válságban szenved, nekem továbbra is az egyik kedvenc íróm minden csodabogársága ellenére is. Nekem mind a Special Forces, mind a második világháborús regényei rengeteget adtak, többször újra is olvastam már ezeket. Nagyon remélem, hogy hamarosan megtalálja magát, én valószínűleg bármilyen új regényének adnék esélyt, ha végre sikerülne befejeznie egyet.

Jegyzetek:
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Pereanu Sebastian)
  • Könyvorító képek forrása: Goodreads
  • A könyvborítókból a montázs a PhotoGrid nevű applikációval készült

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s