Olvassunk graphic noveleket!

Try Ella Franktól (Temptation sorozat 1.)

Több esetben írtam már, hogy szeretem, ha készül képregény verzió a kedvenc regényeimből. Például írtam már a Zero at the Bone-ról, illetve a Thirds első kötetéről ebben a bejegyzésben. Ebben a két estben előbb olvastam a regényeket, és utána “kiegészítésképp” a graphic novelt. A Try esetében viszont csak a képregényt olvastam. Lentebb el is magyarázom, miért.

De előtte még szeretném megköszönni Aurórának, hogy kölcsön adta a saját példányát olvasásra.

Általában vannak elveim a grafic noveleket és hangoskönyveket illetően. Egészen pontosan az, hogy először a regényt olvasom el, és csak utána lépek tovább bármilyen vizuális vagy audio kiegészítésre. Hiába szeretem ezeket, nálam inkább csak az eredeti élmény teljessé tételére szolgának.

De mi változott akkor a Try esetében?

Változni nem változott semmi, egyszerűen csak Ella Frank könyvei nem tartoznak a kedvenceim közé. Elolvastam az írónő Vallomások sorozatából a Robbie-t magyarul és angolul, majd folytattam a magyarul nem elérhető második és harmadik kötettel. És igen, Ella Frank jól ír, a karakterei szerethetőek, az események és párkapcsolatok, amiket bemutat a regényeiben, cukik. És ez volt a fő bajom vele, hogy a valós történésekkel szemben annyira sok a cukiság a könyvben, hogy attól cukormérgezést kaptam… Szóval a Vallomások harmadik kötetére éppen annyira telítődtem Ella Frank könyveivel, hogy tudjam, nem akarom elolvasni tőle a Try sorozatot. Pedig ismerek olyanokat, akik a kedvenceik közt tartják számon.

Viszont, amennyire tudom, a Try képregényt egy rajongó rajzolta Ella Frank beleegyezésével, és azt viszont el kell mondani róla, hogy nagyon kifejező, igényes és szép munka lett. De mielőtt tovább megyünk a részletekre, következzen itt a könyv adatlapja.

Fülszöveg (Goodreads, saját fordítás)

Szex. Logan Mitchell odavan érte, és amióta fiatalon rádöbbent, hogy milyen szexuális vonzalmat képes másokban ébreszteni, nem fél előnyére fordítani ezt. Férfiak és nők egyaránt zuhannak az ágyába – és egyébként is Logan sosem szokott diszkriminálni. A következő mottó alapján él: ha valami felkelti az érdeklődésed, miért ne próbálnád ki?

És most Tate Morrisonnal akar próbát tenni.

Viszont, azután hogy megszabadult egy négy évig tartó házasságtól és pokoli feleségétől, az utolsó dolog, ami Tate-et foglalkoztatja, az egy új kapcsolat. Épp próbál tiszta lappal indulni, és ismét talpra állni új munkája segítségével egy Chicago belvárosában található felkapott bár pultosaként. Az egyetlen probléma az, hogy Tate magára vonta Mr. Logan Mitchell kellemetlen és eltéríthetetlen figyelmét – aki természetesen törzsvendég a bárban, és mindig megszerzi, amit akar.

Viszont, azután hogy megszabadult egy négy évig tartó házasságtól és pokoli feleségétől, az utolsó dolog, ami Tate-et foglalkoztatja, az egy új kapcsolat. Épp próbál tiszta lappal indulni, és ismét talpra állni új munkája segítségével egy Chicago belvárosában található felkapott bár pultosaként. Az egyetlen probléma az, hogy Tate magára vonta Mr. Logan Mitchell kellemetlen és eltéríthetetlen figyelmét – aki természetesen törzsvendég a bárban, és mindig megszerzi, amit akar.

Tate éjszakáról északára igyekszik visszaverni a tagadhatatlanul karizmatikus férfi kitartó próbálkozásait, de egy köztük fellobanó szikra miatt, arra kell rádöbbennie, hogy a teste teljesen más vágyaktól remeg, amint amik felé az esze terelné.

Ahogy az arrogancia, makacsság és a szexuális feszültség forrong kettejük között, azzal is fenyegeti őket, hogy örökre megváltoztatja az életüket.

Logan nem foglalkozik kapcsolatokkal. Tate nem foglalkozik férfiakkal. De mi történik akkor, ha mind a ketten csak tesznek egy próbát?

Grafikai megvalósítás

Ami azonnal feltűnik, amint az ember kinyitja és olvasni kezdi a könyvet (már azon kívül, hogy nagyjából egy óra alatt a végére lehet érni), azok a minőségi grafikák. Azt már fentebb említettem, hogy Ella Frank egy rajongója készítette az illusztrációkat, és az is azonnal szembetűnő, hogy milyen szép munkát végzett. A szereplők szinte életre kelnek a lapokon (lent lesz majd pár fotó a könyvből).

A graphic novelben egyébként ábrázolásra került több intim jelenet is – aki már olvasott Ella Franktól, biztosan tudja, hogy az írónő mennyire nem szégyenlős, ha ilyen jeleneteket kell írnia, és éppen ezért a történések megjelenítésében sem hagy sok helyet a képzeletnek. Ez is az egyik oka, hogy annyira nem a kedvenceim a könyvei, én nagyon gyorsan telítődök a szex jelenetekkel, úgy meg különösen, ha oldaltöltésnek érzem. Viszont éppen azért, mert Ella Frank ennyire bátran áll az erotikus jelenetek leírásához, ez megjelenik az illusztrációkban is, úgyhogy ezekben az esetekben garantáltan nem kell találgatnia az olvasónak, hogy mit olvas éppen.

A könyv felépítése

Az is kifejezetten érdekes, ahogy összeállították a könyvet. Ugyanis általában a bal oldalon egy oldalnyi szöveg található az alapjául szolgáló regényből. Ezek majd’ minden esetben összeollózottak, hogy a lehető legtöbb információt tudják átadni az olvasónak. A másikon pedig rajzok, amik pörgőssé teszik az eseményeket. Persze akadnak olyan dupla oldalak is, amiken csak képregény kockák találhatók.

Viszont éppen emiatt, és a kevés oldalszám miatt rengeteg minden kimaradt az eredeti regény történéseiből. Több esetben én is csak kapkodtam a fejem, hogyan és mikor jutottunk el egy-egy jelenetig. Néhány esemény abszolút nincs előkészítve a képregényben, egyszerűen csak következik egy korábbi történés után, mintha csak felsorolásban látnánk ezeket.

Mivel én nem olvastam a regényt, rengeteg apróság kimaradt a számomra, és nem is értettem a képregényből minden történést. Szóval, aki a könyv ismerete nélkül tenne vele egy próbát, valószínüleg némi hiányérzettel fogja befejezni a graphic novelt. Ennek ellenére teljes mértékben élvezhető és jó szórakozás, az illusztrációk pedig tényleg lenyűgözőek. És ha valaki a teljes élményre vágyik, mindenképp érdemes előbb a regényt elolvasni.

Konklúzió és ajánló

Igazság szerint bátran ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki szereti a romantikus történeteket elsőre abszolút össze nem illőnek tűnő szereplőkkel, és természetesen az elmaradhatatlan a happy endinget.
Egy dolgot viszont még meg kell említenem a képregénnyel kapcsolatban, és ez pedig az ára. Mivel csak külföldről szerezhető be (pl. Amazonról), ezért nagyon drága.

Jegyzet
  • Borítókép forrása: saját fotó
  • Egyéb képek: saját fotók

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s