Karácsonyi tündérm/mesék, mert Meseország tényleg mindenkié

Nemrég ajánlott az egyik ismerősöm egy könyvsorozatot, ami a mi modern korunkra újraértelmezett tündérmeséket tartalmaz. Bár talán sorozatnak nem is igazán nevezhető, hiszen semmi kapcsolat nincs a kötetek között, csupán annyi hogy mindegyik egy-egy mese adaptáció meleg karakterekre átírva.

Nagyon lelkesen estem neki a sorozatnak, hiszem nagyon szeretem az ilyen mese feldolgozásokat (a korábbi hasonló témájú bejegyzésemet elolvashatjátok itt). Illetve már csak amiatt is megragadott ez a sorozat, mert jó látni, hogy más helyeken Meseország lehet mindenkié, pont úgy, ahogyan nálunk is lennie kellene. Gondolom, hogy ennyiből sejthető, hogy egyik könyv sem érhető el magyarul, csak angolul. Viszont mindegyik elég könnyed nyelvezettel készült, könnyű olvasni őket olyanoknak is, akik annyira nem biztosak még az angoljukban.

De akkor nézzük is a sorozat könyveit. Én a megjelenés sorrendjében listázom őket, de mivel nem függenek össze a kötetek, teljesen tetszőleges sorrendben olvashatók. Én is ezt tettem.

✨✨Midnight Ash✨✨
(Ana Ashley)

Eredeti mese: Hamupipőke
Könyv hossza:
292 oldal
Történet röviden:

Ash egy igazi gonosz mostohával él egy fedél alatt, de legalább az ikerhúgai (féltestvérei) tündériek. Ash mindent megtesz, hogy életben tartsa a családi farmot, és a terményeiket nap nap után a város termelői piacán árulja. Egy véletlen folytán itt találkozik Xanderrel, aki a az egyik legnagyobb kiadó örököse. Ash mindig is író szeretett volna lenni.

Titkos vágya az, hogy híres író legyen belőle, ezért baráti unszolásra elküldi a kéziratát a kiadó amatőr írók számára kiírt versenyére. És természetesen Ashnek fogalma sincs arról, hogy ki Xander valójában, ahogy Xandernek sem, hogy kinek a regénye ragadta meg a szívét annyira.

Véleményem a könyvről:
Ez volt az egyik kedvencem a sorozatból. Kellemes a sodrása a történetnek, az események jól adagolva követik egymást. A fordulatok jók, a szomorú részek nagyon meg tudják érinteni az olvasót. Ez egy kifejezetten jó Hamupipőke adaptáció lett, és a karácsonyi csoda is különleges benne, még úgy is, hogy semmi természetfeletti nincs a történetben.

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

✨✨Snow Twink✨✨
(Sue Brown)

Eredeti mese: Hófehérke
Könyv hossza: 138 oldal
Történet röviden:
Lysle a 18. születésnapján egy hóval borított erdő kellős közepén tér magához. Próbál menedéket találni a fák közt, hogy elkerülje a fagyhalált, de reménytelennek tűnik a helyzete. Végül egy hatalmas termetű favágó, Gruff menti meg. Gruff a családja birtokán él hét, szintén meleg bátyjával. Lysle gyorsan családtaggá válik köztük, sőt Gruff-fal még sokkal többek is lesznek egymásnak.

Csakhogy itt nem ér véget a történet, mert Lysle múltja utoléri őket, és egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy boldogan élhetnek majd, amíg meg nem halnak.

Véleményem a könyvről:
Ez a kötet egyáltalán nem tetszett, sajnos annak ellenére sem, hogy vannak benne jó ötletek. Például tetszett, hogy a törpék nem törpék, hogy karácsonyfákat nevelnek, tetszett, hogy a mérgezett almát nem Lysle eszi meg. Viszont nem tudok elmenni a történet butaságai és hibái mellett sem. Mert igen, a történetvezetés bizonyos helyeken nem is egyszerűen buta, hanem kifejezetten ostoba. És maradt benne olyan orbitális hiba, amin csak lestem. Lysle ugyanis egy helyen azt mondja Gruffnak, hogy nem tud olvasni, két oldal múlva pedig elolvas egy dokumentumot. Mondtam is erre magamban, hogy segáz, biztos csak hazudott, és majd megtudjuk, miért. De a könyv végén persze kiderül, hogy nem, tényleg nem tud olvasni. Megnéztem pár értékelést a regényről, de érdekes módon mások meg sem említették ezt. Úgy látszik, csak nálam verte ki a biztosítékot.
Aztán ott van még a Daddy/Daddy’s boy kink, ami egyáltalán nem az én világom. Ráadásul az, hogy Gruff és mind a hat testvére “Daddy” legyen, akik saját kisfiúkra vágynak, még nehezebben ment le a torkomon… szóval nem, ez a könyv egyértelműen nem nekem íródott.

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️
(inkább 2.5)

✨✨The Snow Prince✨✨
(Raleigh Ruebins)

Eredeti mese: Jégkirálynő
Könyv hossza: 231 oldal
Történet röviden:
Henry és Sebastian gyerekkorukban annak ellenére is a legjobb barátok voltak, hogy az előbbi egy szegény sorból származó fiú volt, a másikuk pedig herceg. Ennek a barátságnak az vetett véget, hogy Sebastian anyja, a királynő rajtakapta a fiúkat az első csókjuk közben. Ezután Henry bentlakásos iskolába került, és nem is tért vissza a Frostmonte királyságba az anyja haláláig. Összesen 11 évet töltött távol.

Aztán amikor újra találkozik az akkor már felnőtt Henry és Sebastian, újra fellángolnak köztük a régi érzések nem kevés ellenszenvvel kísérve.

Véleményem a könyvről:
Ez a regény is nagyon tetszett, nem sokon múlt, hogy nem 5 csillagot adtam rá. Az volt vele főleg a problémám, hogy amennyire jól indult, olyannyira vontatottá vált a könyv vége félé a történet. Nagyjából 70% utántól az volt az érzésem, hogy megálltak az események, és sok felesleges dolog csak azért történik, hogy töltse az oldalszámokat. Ennek ellenére ez egy nagyon jó átirat, érdekes, szeretnivaló főhősökkel. Ráadásul ez az egyetlen része a sorozatnak, amiben szerepel némi mágia.

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️

✨✨The Little Matchboy✨✨
(Jackie North)

Eredeti mese: A kis gyufaárus lány
Könyv hossza: 201 oldal
Történet röviden:
Roddy bántalmazó apjával él együtt, amióta az anyja nem bírta tovább és elhagyta őket. A kisvárosban élők közt nyílt titok, hogy milyen körülmények között él a fiú, ezért amennyire tudják, a saját kereteik közt próbálnak segíteni rajta. Mégsem történik semmi változás az életében, az apja bántalmazásai pedig fokozatosan durvulnak. Egészen addig megy ez így, amíg Sean be nem lép az életébe.

Sean látogatóba jött a barátaihoz, és nem tervez hosszú távon a semmi közepi kisvárosban maradni. De Roddy valahogy vonzza magához, bármennyire is szeretné nem tud távol maradni a nehéz sorsú fiútól.

Véleményem a könyvről:
Nagyon szerettem ezt a regény is, nagyon jó volt a szereplők közti dinamika, jó volt olvasni, hogy Sean milyen odaadóan próbál gondoskodni Roddyról, és teljesen hihető volt az alig felnőtt, bántalmazott fiú minden reakciója is. Az is kifejezetten jó pont, hogy a két főszereplőnek meg kell küzdenie a korkülönbség eléjük gördítette esetleges akadályokkal is, hiszen 9 év van köztük. Ami számomra hatalmas plusz pont volt, az – spoiler – az volt, hogy a bántalmazó apa nem kap feloldozást a karácsonyra hivatkozva a tetteire. Nem is lett volna hihető. Roddy segítséggel egyszerűen csak megtalálja a módot, hogy kilépjen a bántalmazási spirálból. És hogy miért nem kapott 5 csillagot a könyv? Azért mert valami nekem hiányzott belőle, ami 5 csillagos olvasmánnyá tette volna.

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️

✨✨Hair & Heart ✨✨
(Rhys Everly)

Eredeti mese: Aranyhaj (Rapunzel)
Könyv hossza: 200 oldal
Történet röviden:
Val egy harmincéves pop sztár, akinek 14 éves kora óta töretlen a karrierje és a sikere, annyi “szépséghiba” van az életében, hogy a gyerekkora súlyos eseményei és a disszociatív személyiségzavara miatt a nagybátyja gyámsága alatt áll. Sandy, a stylistja pedig nem érti, hogy mi indokolja a gyámságot, hiszen Valt jobban megismerve, a férfi egyáltalán nem tűnik sem betegnek sem instabilnak.

Véleményem a könyvről:
Azt hiszem, kijelenthetem, hogy ez a kötet volt a kedvencem a sorozatból. Egyrészt azért, mert amellett, hogy mennyire komoly témákat dolgoz fel a családon belüli bántalmazáson át a hatalommal való visszaélésig, mégis tud nagyon könnyed és vicces is lenni, meg természetesen végtelenül szomorú és szívhezszóló is. Messze Val volt a legösszetettebb, legbonyolultabb szereplő a teljes sorozatban. Kifejezetten tetszett, hogy mennyire naív bizonyos kérdésekben a folyamatos gyámság miatt, ahogy az is, hogy mennyire határozott és karakán véleménye van bizonyos kérdésekről. Szívmelengető volt az az elszántság, ahogy apróságokért harcolt, ahogy próbálta elérni, hogy kezeljék végre felnőttként. Bár nagyon gyors volt az átmenet a barátságból szerelembe Val és Sandy között, de az számomra hatalmas plusz pontot jelentett, hogy eleinte Sandy is csak egy mindenre alkalmatlan, elkényeztetett gyereket lát benne.

Értékelésem: 🌟🌟🌟🌟🌟

✨✨Sea Kissed✨✨
(Spencer Spears)

Eredeti mese: A kis hableány
Könyv hossza: 393 oldal
Történet röviden:
Arit a családi előkarácsonyi utazáson elrabolják, és bár sikerült megmenekülnie a fogvatartói elől, az őt ért trauma hatására elveszíti az emlékeit. Holden talál rá, amikor egyik reggel futni indul a tengerparti birtokán. Holden magányosan és visszavonultan él, nem tud szabadulni a múltja gyötrelmei elől. Éppen ezért nagyon nem is tud mit kezdeni a birtokára keveredett túlélővel.

Véleményem a könyvről:
Voltak érdekes részek a könyvben, szerettem Ari és Holden kapcsolatának kibontakozását, az is kifejezetten tetszett, hogy a két főszereplő sokszor elbeszél egymás mellett (az elején, de egy idő után túl sok lett, és kezdett időhúzásnak tűnni). Azt viszont jól kiaknázta a szerző, hogy Holden a legjobbat akarja Arinak a könyv második felében, csak őt felejti el megkérdezni arról, hogy ő mit szeretne. Bár az, hogy ebben is van nem kevés Daddy kink, próbára tette a türelmemet, de még mindig nem annyira, mint a Snow Twink. Viszont az határozottan nem tetszett, hogy mindkét főszereplő sokszor a lába közti agyával gondolkozik, és nem a fejében lévővel, ami majd minden esetben rettenetesen irritáló, arról nem is beszélve, hogy mennyire ostoba helyzetekhez vezet.

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️
(inkább 3.7)

Ennyit gondoltam elmondani erről a könyvsorozatról. Remélem, fel tudtam kelteni az érdeklődéseteket. Ha gondoljátok adjatok egy esélyt nekik, szerintem majdnem mind nagyon kellemes olvasmány, és jó kis hangulatteremtő felvezetés lehet az ünnepekre. Nem is kell ennél több egy kis karácsonyi bekuckózáshoz.

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: unsplash.com (David Solce)
  • Könyvborítók forrása: Goodreads

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s