Forbes cikk fordítás J.K. Rowling férfi írói álnéven megjelent új könyvéről

Nem most először osztok meg cikk fordítást a blogon, de ez a mostani egy olyan téma, ami mellett úgy érzem, hogy nem tudok elmenni. A Harry Potter rengeteget adott nekem gyerekkoromban, éppen ezért nem igazán tudom összeegyeztetni az akkori Rowlingot a mostanival.
De nem is akarok ennél többet mondani, olvassátok el a fordítást a közelmúlt eseményeiről. Illetve, ahogy eddig is, az eredeti cikk linkje megtalálható lesz a bejegyzés alján.


Botrányt okozott J.K. Rowling transzvesztita sorozatgyilkosról szóló új könyve

A felismerés, hogy a Harry Potter írója, J.K. Rowling legújabb könyvének középpontjában egy nőnek öltöző, férfi sorozatgyilkos áll, felkorbácsolta az indulatokat hétfőn a közösségi oldalak felhasználói körében, azok után hogy az eltelt hónapokban Rowling eléggé megosztó nyilatkozatokat tett a transznemű embereket illető nézeteiről, amiket a kritikusok transzfóbnak könyveltek el.

Brit író és forgatókönyv író J.K. Rowling a “Legendás állatok: Grindelwald bűntettei” című film UK premierjén 2018-ban.

Kulcspontok

  • Rowling új könyve, ami Robert Galbraith álnéven íródott, a Troubled Blood címet viseli, és a krimisorozat legújabb részeként a magánnyomozó, Cormoran Strike kalandjait követi.
  • A könyv Amazon oldala szerint a Troubled Blood főgonosza egy “pszichopata sorozatgyilkos”, akiről kiderül, hogy egy férfi, aki nőnek öltözik.
  • A különböző közösségi oldalakon a reakció szinte azonnali volt, ahogy azt a Twitteren hétfő koradélutánig felkappottá vált #RIPJKRowling is mutatja, ahogy kritikusok és korábbi rajongók arról vitáztak, hogy a Troubled Blood főgonosza egy újabb példa az írónő állítólagos traszfóbiájára.
  • “J.K. Rowling teljesen megszállott, már ami a transznemű embereket illeti, és mindent megtesz, hogy a regényeiben ragadózókként tűntesse fel őket” tweetelte Elle Dawson kulturkritikus, ezzel hivatkozva a második Galbaraith könyvre, a The Silkwormra, amit korábban azzal vádoltak, hogy agresszívként mutat be transznemű szereplőket.
  • Saeed Jones, díjazott költő írta Twitteren: “Már szinte tisztelem az erőfeszítést, amit J.K. Rowling abba fektet, hogy minden aprócska nüánsznyi elgondolásunkat aláássa magáról, és arról, hogy tervezi az idejét és erőforrásait használni.”
  • Rowling nem válaszolt erre a legutóbbi incidensre, de korábban már megvédte a nézeteit a transzneműségről egy blog posztban: “Elutasítom azt, hogy meghajoljak egy olyan mozgalom előtt, ami bizonyíthatóan károkat okoz azzal, hogy megpróbálja aláásni a “nőt”, mint politikai és biológiai osztályt, és olyan lehetőséget kínál predátorok bújtatására, mint kevesen előtte.”

Fő kritika

Miközben a valóságban csak az elmúlt évben 70%-kal emelkedett a transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosságok száma Brazíliában, fiatal transznemű nőket hagynak autókban elégni, és a férfiak, akik megölnek minket (csak azért, mert transzok vagyunk) bocsánatot nyernek és szabadon távozhatnak.

– Írta Paris Lees transznemű aktivista Twitteren, olyan hírekre utalva, amik a transznemű közösség ellen elkövetett folyamatos erőszakos cselekményekre utalnak.

Paris Lees Rowling “transzvesztita sorozatgyilkosról” szóló könyve kapcsán jutott a fenti megállapításra.

Meglepő tény

A valóságban valóban volt pár sorozatgyilkos, akik nőnek öltöztek. A leghíresebb közülük talán Hadden Clark, aki azután, hogy megölte és eltemette Laura Houghtelinget Beteshsa közelében Marylandben, 1992-ben, az áldozat házát női ruhában hagyta el, hogy összezavarja a szomszédokat. A szórakoztató iparban, A bárányok hallgatnak című, 1991-es filmben, keményen kritizálták a transznemű gyilkost, Buffallo Billt, amiért predátorokként jeleníti meg a transznemű embereket.

Háttér információ

Rowling, akiről a Forbes azt feltételezi, hogy ő volt a világ egyik legjobban fizetett írója 2019-ben a 92 millió dolláros bevételével, az eltelt pár hónapban heves vitákat robbantott ki a biológiai és társadalmi nemekről alkotott többször kifejtett nézeteivel. 2019 decemberében Rowling arra használta a Twittert, hogy egy brit nő védelmére keljen, aki azért vesztette el a munkáját, mert úgy gondolta, hogy Nagy-Britanniában a biológiai nemnek kellene törvényesen meghatároznia egy személy társadalmi nemét (gender). Júniusban Rowling írt egy hosszú blog posztot kifejtve a nézeteit arról, hogy ő, mint korábbi családon belüli és szexuális bántalmazás túlélő, “aggodalmakkal kezeli az egynemű helyeket.” A blog bejegyzés számos bírálatot kapott, és a Harry Potter filmek színészei is, mint Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint felszólaltak a transznemű emberek védelmében.

Adalék információ

Szintén hétfőnt történt: A Szex és New York színésznője, Cynthia Nixon nyilatkozta a The Independentnek azt, hogy a 23 éves transznemű fia, Samuel összetört Rowling nézeteinek hallatán. “Kifejezetten fájdalmas volt ez neki, hiszen a gyerekkorából annyi minden kötődött a Harry Potterhez.”


Ennyi lenne ez a cikk fordítás. Remélem, hogy sikerült néhány érdekes információt átadnom nektek. Sok esemény csak érintőlegesen került említésre ebben a fordításban, viszont minden ami itt felmerült, további linkekkel megtalálható az eredeti Forbes cikkben.

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: unsplash.com (emrekan arik)
  • Eredeti Forbes cikk elérhetősége
  • Egyéb képek a fordításban: a fenti linken található cikkből származnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s