Inside and Out book tag

Korábban összegyűjtöttem egy halom book taget azzal a feltett szándékkal, hogy jól megválaszolom őket. De természetesen millió plusz egy dolog szólt közbe, és eddig még csak egyetlen egyet sikerült befejeznem. De most ezeket a kérdéseket is megválaszolom, akármi legyen is. Essünk hát neki. 😀

1. Fülszöveg / Túl sok információ, vagy túl kevés? (Indokold meg!)

Nem szeretem azokat a fülszövegeket, amikből semmi sem derül ki. Szóval inkább a kicsit hosszabbakra szavazok, amikből megtudhatunk pár figyelemfelkeltő apróságot, és kialakulhat egy kép bennünk a könyvről. De azt sem szeretem, ha túl sokat árul el a történetről a fülszöveg, vagy ha indokolatlanul hosszú. A Kindle store-ban rengeteg ilyennel találkozni sajnos.
Hozok egy-egy példát arra, hogy milyen szerintem a jó és a rossz fülszöveg.

Nagyon szeretem Ruby Moone könyveit, de sajnos nem éppen erős fülszöveg írásban. Angolul itt írtam részletesebben a könyvről.
A fülszövegben van egy olyan rész, hogy az egyik főszereplő (Tristan) rájön, hogy a másik (Sam) elárulta az érzéseit. Majd miután Tristan elküldi Samet maga mellől, Samet nagyon csúnyán megverik, majdnem bele is hal.
Igen, ez így szerepel a fülszövegben, de ami igazán megdöbbentett, az az, hogy ez a rész a könyv felénél (!) van.

Furcsának tűnhet, hogy jó példának a saját könyvem fülszövegét hozom, de mivel ez pontosan úgy készült, ahogy én szeretem, ezért talán ez mutatja meg a legjobban, hogy mit is keresek egy-egy könyv hátulján. Szeretem, ha van egy pár soros részlet a történetből, ami felfed valamennyit az író stílusából, és felkelti az érdeklődést a könyv iránt.
Illetve szeretem azt is, ha nagy körvonalakban fel van vázolva a történet alapfelállása. Nem szeretek úgy beleesni egy könyv világába, hogy nem tudok róla semmit.

2. Új könyv: milyen formátumban szereted? Légy őszinte: e-book, hangoskönyv, papírkötés, keményfedeles?

Főleg e-bookokat szoktam venni, mert az a leghelytakarékosabb, és rengeteg elfér a Kindle-emen. Arról nem is beszélve, hogy így 4-500 könyvet tudok magammal vinni, és mindig van mit olvasnom. De a kedvenceim természetesen a papír kötéses könyvek, viszont helyhiány és környezet tudatosság miatt csak a kedvenceimet veszem meg így is. Sőt a kedvenceimet hangoskönyvben is be szoktam szerezni, hogy teljes legyen az élmény. A kemény borítót viszont egyáltalán nem szeretem, mert nehéz tartani a könyvet, és még nehezebb cipelni.

3. Firkálsz miközben olvasol? Szeretsz beleírni a könyvbe, megjegyzést készíteni, emlékeztetőt vésni, aláhúzni, vagy mindez szóba sem jöhet? (Mondd el, miért)

Papír könyvet sosem firkálok (kivéve, ha tankönyv), ha valami fontosat kell megjelölnöm benne, akkor odateszek egy könyvjelzőt, vagy egy post-itet. Kindle-en viszont könnyen ki lehet jelölni a fontos részeket, és lehet megjegyzést is írni hozzá, amiket egyébként excel, vagy pdf formátumban el is küldhetünk magunknak az ebook olvasóról (már ha wi-fis 😉). Szóval én inkább ezt megoldást szoktam használni.

4. Olvasd fel nekünk a kedvenc első mondatodat egy könyvből!

Nagyon szeretem Tal Bauer könyveit, különösen az Executive Power sorozatát, ami Sergey Puchkov orosz elnök és Sasha Andreyev asztronauta kapcsolatáról, illetve az Oroszországban történő politikai csatározásokról szól. Ennek a sorozatnak a második kötete a Stars, ebből választottam ki az első mondatot.
“You’re coming in way to hot, Andreyev, you need to adjust your pitch.”
(Túl gyorsan jössz, Andreyev, állítanod kell a dőlésszögeden.)
Sasha és az űrből visszatérés szimulátor esete…

5. Számít neked könyvvásárlásnál az író neme, vagy teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő írta az adott művet? Mit csinálsz, amikor nem vagy biztos az író nemében?

Egyáltalán nem számít. Úgy meg különösen nem, hogy sokszor szándékosan úgy választanak álnevet, hogy ne lehessen megmondani a nemüket. Pl. J.K. Rowling sem véletlenül ilyen módon rövidített néven jelentette meg a Harry Pottert. A kiadó javasolta neki, hogy így legyen, mert ebből nem lehet tudni, hogy nő, és valószínűleg jobban fog fogyni a könyve. És igazuk lett…
Mondjuk az mindenképp szomorú, hogy valakiknek ez még mindig számít, és nem a könyvet nézik, hanem az író nemét.

6. Olvastál már előre? Vagy történt már meg veled, hogy a könyv befejezése előtt elolvastad az utolsó lapot?

Rendszeresen csinálok ilyet – tudom, botrány. De mondok jobbat, sokszor szorzatok köteteinek a végét is elolvasom. Sokan nem értik, hogy ez miért jó, de én szeretem tudni, hogy úgymond megéri-e elolvasni a könyvet. És ettől függetlenül is pont annyira tudom élvezni a könyvet, mintha akkor először olvasnám.
Azt azért bevallom őszintén, hogy egy-két alkalommal megbántam az előre olvasást, de ilyen szerencsére csak nagyon ritkán fordult elő.

7. Rendezett vagy rendezetlen könyvespolcok?

Általában a rendezett könyvespolcok híve vagyok, és a legtöbb polcomon katonás rend is van: a könyvek méret, író, sorozat és téma/szín szerint sorakoznak. Viszont, amióta beütött nálam a helyhiány…

Hát igen, erre a fakkra nem vagyok büszke. Olyan kevés helyem van már a polcokon, hogy eljutottam a “kreatív suvasztás” legmagasabb szintjére, ami itt csúcsosodott ki a legjobban. Itt már tényleg oda kerültek a könyvek, ahova be tudtam őket suvasztani…

8. Eskü alatt: vettél már valaha borító alapján könyvet (csak és kizárólag borító alapján)?

Az igazság az, hogy vettem. Ennek a könyvnek első sorban a borítója fogott meg, mikor megláttam a Libriben az újdonságok között. Aztán elolvastam a fülszöveget is. Az is tetszett, de mégiscsak a borító volt az, amibe beleszerettem. Egyébként szerintem tökéletesen passzol ehhez az akció/pszicho-thrillerhez, ami embertelenségről, emberi kegyetlenségről, és hőstettekről szól, amivel megpróbálják megakadályozni egy faj kiírtását.

9. A szabadban olvasol, vagy inkább begubózol a szoba biztonságában?

Egyértelműen otthon. A kanapén, vagy az ágyban. Esetleg strandon, amikor kifekszünk a napra. Menthetetlenül a kényelem híve vagyok.

Ezek lennének a válaszaim az Inside and Out booktag kérdéseire. Remélem tudtam nektek érdekességeket mondani vele. Köszönöm, ha elolvastátok.

Jegyzetek:
  • Borítókép forrása: saját fotó
  • Könyvborítók forrása: Goodreads (kivéve Gyufaláng és egyéb saját fotók)

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s