33. Népmegfigyelési Archívum – Gyűjtemény

– Szia, Apa! Ha ezt hallod, akkor már tudod, hogy helyreállítottuk a tornyot. Most működik. De ne aggódj, úgy küldöm ezt az üzenetet, ahogy megbeszéltük. Azt a csatornát használom a Hálózaton, amit te készíttettél nekünk. Kíváncsi vagyok, hogy működik az adás, emlékszem indulás előtt azt mondtad, az órád lesz az antenna, és telefonokhoz tudsz majd kapcsolódni vele. Remélem, tényleg így van, és ezt is megkapod. Innentől, ha minden jól megy, te is tudsz majd üzenetet küldeni nekem, a tornyon keresztül, ha csak nem a hegy mélyében leszünk, megkapom majd.

Hú, hol is kezdjem, van pár dolog, amit még gyorsan elmondanék. Mindannyian jól vagyunk, igaz Bastion megsérült az ostrom alatt. Szóval ő most még lábadozik Dōrban a kórházban… hol máshol… Bocs, hogy ennyire összeszedetlen vagyok… Szóval nem jött velünk a toronyhoz. De ne aggódj, a következő küldetésen már ő is velünk lesz.

Nem nagyon tudok sokáig beszélni, holnap reggel elindulunk vissza Dōrba. A többiek az egyik tűrhetőbb állapotú teremben alszanak. Én meg besunnyogtam a vezérlőbe, hogy elküldjem neked ezt az üzenetet, ahogy megbeszéltük. Legalább letesztelem a tornyot, és telefonomat sem felejtettem el feltölteni. És nyugi, nem fog kiderülni semmi, eltűntetem a nyomaimat, ahogy tanítottad. Vagy ezt már mondtam?

Viszont a legfontosabb… Nem tudom, hogy te mit tudtál erről a toronyról. De elképesztő, hogy mit találtunk itt. Te tudtál róla, hogy hegymély lakói ismerték az áramfejlesztést? Igen múlt időben… mert mind a városaikban pusztultak, ugye? Legalábbis mindig ezt mondták. Te is ezt mondtad… És igen, mágusok nélkül voltak képesek áramot előállítani. Hatalmas gépeik voltak erre. Vagyis, a gépek még mindig itt vannak, csak ők – a mélyiek – nincsenek sehol. Harmadik… vagyis Simon, ne kérdezd, hosszú. A lényeg, hogy ő egy közkatona, akit Bastion helyett hoztunk magunkkal -, Generátoroknak nevezte el ezeket a gépeket.

Lenyűgöző, ahogy működnek, hatalmas réz kerekekből állnak, és képzeld, víz hajtja őket. Én csak a vezérlőből, a kamerákon át láttam ezeket. Simonnak az volt a véleménye, hogy ne legyünk többen lába alatt, ezért csak Loire-ral ketten voltak ott, hogy megszereljék. És sikerült nekik, már működnek, és a torony is. Nekem fogalmam nincs hogyan, Simon tudná jól elmagyarázni.

Egyébként remek munkát végeztek Loire-ral. Úgy összehangolták a tudományt és mágiát, igazán elismerésre méltó volt. Egyébként azt kell mondanom, hangozzék bármennyire morbid módon, jót tett Loire-nak a háború és Bastion sebesülése is. Megemberesedett tőle…

Viszont valami nagyon gyanús a gépteremmel és úgy általában az egész toronnyal. Nem tűnik úgy, mintha százötven éve állna elhagyatottan. Én arra jutottam, hogy lehet, hogy az Új Kontinensre olyan rég óta nem sugárzott semmit. De honnan tudhatjuk, hogy az itteniek nem használták még évtizedekig? Persze, értem én, hogy abszurd a feltételezés, hiszen a Mély minden lakójával halott. De akkor is tudni akarom… megbizonyosodott erről a fene nagy kihalásról bárki is?

Én csak azt mondom, amit itt láttunk. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy az ember tudja, mit jelent az elhagyatott gépeknek ennyi idő. Helyre sem tudták volna hozni, ha nem csak pár évtizede hagyták volna el… Érted, mit próbálok elmagyarázni? Épp neked mondjam, mit jelent a mi kontinensünkön bármelyik felfedezés? Ha valaki, te aztán tisztában vagy vele, mekkora felfordulást okozna Lombardiában akár a Generátorok híre, akár az az információ, hogy annyira nem is régen hagyták el. Sőt nem csak ott, az egész világon, mágusok és mágusellenesek mind felbolydulnának tőle… És mindketten tudjuk, mire vezetne ez.

Ezért kell tudnom… te tudtál arról, hogy mit lelhetünk itt? Ha igen, hogy tudtátok meg? Hiszen senki sem juthat be a Határhegyekbe észrevétlenül. Mindig is tisztában voltam vele, hogy rengeteg titkod van, de azt hittem, a célunk miatt előttem, nincs sok. Adtam volna rá okot, hogy ne bízz bennem?

Mit nem adott volna, ha Luther hangja felzúg a vonal túlvégén, hogy annyit mondjon neki, bízik benne, sosem vesztené el benne a bizalmat. De megvannak a maga titkai, amiket őriznie kell, akár az ő biztonságuk érdekében, akár a cél miatt. Tudta, hogy nem fog választ kapni most azonnal. Hangüzenetet küldött. Azok így működtek. Arra csak akkor jött válasz, ha ő kilépett a vonalról. Azért volt ez így jó, mert így állítólag kevésbé terhelte a hálózatot, és nagyobb üzenet forgalmat lehetett bonyolítani irdatlan távolságokra is.

Jegyzet

Borítókép forrása: unsplash.com (Ingo Schulz)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s