Meleg pár nyert a gyermeke állampolgársága ügyében a Trump adminisztrációval szemben

Instinct cikkfordítás

Mivel mostanában elég sok rossz dolog történt, kifejezetten örültem, mikor az egyik ismerősöm elküldte nekem ezt a cikket. Végre egy igazi sikertörténet. Éppen emiatt gondoltam úgy, hogy veletek is megosztom azzal, hogy lefordítom. Az eddigi fordításaimhoz hasonlóan, az eredeti cikk linkjét megtalálhatjátok legalul.

Az eredeti cikket Devin Randall írta 2020. június 18-án, a fordításban említett dátumok ehhez képest értendőek. És akkor következzen is:

Egy amerikai család igazi boldog befejezést tudhat magáénak azok után, hogy egy szövetségi bíró a javukra döntött a Trump adminisztrációval szemben.

A Huston Chronicle cikke alapján a szövetségi bíró úgy döntött ezen a héten szerdán, hogy az amerikai külügyminisztériumnak el kell ismernie a marylandi azonos nemű házaspár lányát. Ez pedig egy sokéves jogi csatározás végét jelenti Roee Kiviti és Adiel Kiviti számára.

A Kiviti család, a kép a NBC-ről származik.

A probléma amiatt jelentkezett, mert Adiel Izraelben született. És annak ellenére is, hogy képsőbb honosított amerikai állampolgárrá vált, Adiel múltja vörös riasztást dobott az amerikai külügyminisztériumnál. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy nehézségekbe ütköztek, amikor megpróbálták megszerezni lányuknak, Kessemnek, az amerikai állampolgárságot, aki béranyától született Kanadában, és Adiel a biológiai apja.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Trump adminisztráció megváltoztatta a kvalifikációs folyamatot arra nézve, hogy amerikai állampolgárok külföldön született gyermekei hogyan kaphatják meg az amerikai állampolgárságot. Eredetileg a törvény úgy szólt, hogy a külföldön született gyermek jogosult az amerikai állampolgárságra akkor, ha az egyik szülő maga is amerikai állampolgár. Viszont tavaly a külügyminisztérium közzétett egy új értelmezést az 1952-es törvényre. Ez az értelmezés pedig így szól:

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma úgy értelmezi az INA (Immigration and Nationality Act – a későbbiekben Bevándorlásról és Állampolgárságról szóló törvény) törvényt, hogy a külföldön született gyermeknek biológiai kötődéssel kell rendelkeznie ahhoz a szülőhöz, aki amerikai állampolgár. Még ha a helyi törvénykezés el is ismeri a béranyasági megállapodást, és helyt ad annak, hogy az amerikai szülők a külföldön fogant gyermek törvényes szülei (…), ha a gyermek nem rendelkezik biológiai kötődéssel az amerikai állampolgár szülőhöz, akkor a gyermek nem kapja meg születésekor az amerikai állampolgárságot.

Ez az értelmezés alapjaiban azt jelenti, hogy a Trump adminisztráció úgy tekint a külföldön, béranyától született gyermekre, mintha házasságon kívül született volna. Viszont a szövetségi bíró nem értett ezzel egyet. Chuang bíró úgy döntött, hogy Kessem születésétől kezdve amerikai állampolgár, aki házasságban élő amerikai állampolgároktól született.

“Hatalmas a megkönnyebbülésünk amiatt, hogy a bíróság elismerte azt, amit mi mindig is tudtunk: hogy a lányunk születésétől kezdve amerikai állampolgár.” Nyilatkozta Roee és Adiel Kiviti egy sajtóközleményben. “Büszkék vagyunk rá, hogy megtaníthattuk a kislányunknak azt, hogy mi a helyes, még jóval azelőtt, hogy egyáltalán mászni megtanult volna. Egyetlen gyermektől sem tagadhatóak meg a jogai csak azért, mert a szülei az LMBT közösség tagjai, és egyetlen családnak sem lenne szabad megtapasztalnia azokat a megaláztatásokat, amiken mi keresztülmentünk.”

Szöveg fordítása:
Rendkívüli hírek: Győzelem! Megnyertük az ügyünket @IEquality-val a Kiviti család javára!
A Trump adminisztráció elutasította azt, hogy elismerje Baby Kessemet születése jogán amerikai állampolgárnak, annak ellenére is, hogy (házas) apukái amerikai állampolgárok.

A Kiviti családot a Lambda Legal, Immigration Equality képviselte, és ingyenes tanácsadást kaptak Morgan Lewistól.

“Az eheti Legfelsőbb Bírósági győzelem megerősíti azt, hogy az LMBT emberek nem iktathatók ki azokból a törvényekből, amik megtiltják a diszkriminációt a munkavállalásban, a mai győzelem ismételten megerősíti azt, hogy a házas, azonos nemű párok sem iktathatók ki a törvényekből, amik a házassághoz köthetőek, mint például a Bevándorlásról és Állampolgárságról szóló törvény. Ez a törvény nem tesz különbséget a házasságban született gyermekek között attól függően, hogy azonos vagy eltérő nemű párok gyermekei-e. Ahogy a bíróság is kijelentette, ha így tenne, az megsértené a törvény egyértelmű kitételeit, és súlyos alkotmányos aggodalmakat vetne fel” mondta Omar Gonzales-Pagan, a Lambda Legal vezető ügyésze, aki a család egyik ügyvéde is. “A törvény biztosítja olyan külföldön született gyermekek számára az állampolgárság elismerését, akiknek a szülei házas amerikai állampolgárok. Ez a kitétel egyenlően vonatkozik minden párra függetlenül attól, hogy a szülőknek van-e biológiai kötődése a gyermekhez. Érzéketlen és diszkriminatív lépés volt a külügyminisztériumtól, hogy elutasította a kis Kessem amerikai állampolgárságának az elismerését, holott egyértelműen az. A mai győzelem arra is rámutat, hogy mennyire törvénytelenek voltak a külügyminisztérium lépései ebben az ügyben.”

“A mai nap folyamán a bíróság véget vetett a külügyminisztérium törekvéseinek, hogy biológiai követelményt támasszon egy olyan törvény kapcsán, amiben nincs semmi ilyesmi, és ami az azonos nemű házastársak kötelékéből létrejött családok diszkriminálásához vezetne.” Mondta Karen Loewy, a Lambda Legal senior tanácsadója. “Ahogy a legfelsőbb bíróság nyilvánvalóvá tette, az Alkotmány megtiltja a kormánynak, hogy az eltérő nemű párokat előnyhöz juttassa az azonos nemű párokkal szemben, amikor a házassággal járó előnyök igénybevételéről van szó. Ez a döntés egy olyan régóta várt győzelem ennek a családnak a számára, ami reményt ad és megnyugvást hoz minden hasonló helyzetben levő LMBT szülő számára is.”

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Delia Giandeini)
  • A bejegyzésben felhasznált képek forrása: az eredeti cikkből
  • Az eredeti cikket elolvashatjátok ide kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s