Kemény kérdések book tag

A Lapok közé rejtőzve blogon találtam egy érdekes könyves kérdéssort, és úgy döntöttem, hogy én is megválaszolom ezeket. Remélem, érdekesnek találjátok majd.

1. Melyik volt a legfelkavaróbb könyv, amit olvastál?

Egyértelműen a Whisper Tal Bauertől. Nagyon jó könyv, nagyon izgalmas, az egyik kedvencem, de elképesztően felkavaró érzelmileg.
Maga a történet szeptember 11-ével kezdődik, és a sokkal, amit Kris Caldera érez amiatt, hogy nem tudta megállítani a tragédiát, hiszen az ő feladata lett volna észrevenni a jeleket.
Aztán, mint szakértő, Kris bejárja a Közel-Keletet, Afganisztánban megismerkedik Daviddel a félig libiai, félig amerikai származású katonával, akivel a borzalmak közepette egymásba szeretnek.

David története igazán szívfájdító, hiszen az ő példáján jól látszik, hogy az arab országokban nem tartják eléggé muszlimnak, és gyűlölt amerikai köztük, mint bárki más, viszont az amerikaiak sem fogadják el közülük valónak. Természetesen a kis termetű, nőies Krisszel sem bánnak kedvesen a katonák, és neki is megvan a maga a keresztje, de David… te jóságos ég! Senkinek sem lenne szabad azokon kereszetülmennie, amiken ő volt kénytelen, akár gyerekként, akár felnőttként.

Az érzelmi töltöttség, és 2000-es évek eleji brutális amerikai hadviselés kendőzetlen ábrázolása miatt egyáltalán nem volt könnyű olvasmány, arról nem is beszélve, hogy a Kindle-em szerint 900 oldal a regény. Én nagyon lassan haladtam vele, közel egy hónap volt a végére érnem. De nem bántam meg, és csak a lelkem ment tönkre bele…

2. Melyik könyvben találkoztál olyan jelenettel, hogy olvasata után legszívesebben felkötötted volna magad?

A Darkling volt számomra ilyen Brooklyn Raytől. Pedig nagyon ígéretesnek tűnt a leírás alapján. Mágusok és nekromancerek közt feszülő ellentétek, egy transz srác, aki nem tudja eldönteni, hogy tűz mágus legyen, vagy nekromancer… Amikor megláttam a fülszöveget, egyből úgy voltam vele, hogy ide nekem ezt a könyvet, most azonnal.
Aztán elkezdtem olvasni. A történet lapos, a beharangozott katasztrófa tulajdonképpen csak kamasz hiszti. A szexjelentek statikusak, csak azért voltak, hogy legyenek.

Az a tény, hogy transz a főszereplő, teljességgel kiaknázatlan, nem bírt semmi jelentőséggel a történetben, nem voltak lelki, fizikai vonzatai, Ryder lehetett volna akárki.
Ráadásul a könyv hatalmas súlyt fektet a Tarot kártyákra, és a jóslásra, de nem magyaráz el semmit olyan laikusoknak mint én. Ezért a történet jó részéből nem értettem semmit, és végig kívülállónak éreztem magam olvasás közben. Csak azért nem hagytam abba, mert csak igazán csapnivaló könyveket hagyok félbe, de azért a Darkling olvasása közben is gondolkodtam azon, hogy elrágom az ereimet.

3. Melyik fantasy könyvnek találtad legbetegebbnek a világát?

Ebbe a kategóriába sorolom Kay Simone Beau and the Beast című könyvét. Ez tulajdonképpen egy modern Szépség és a Szörny átírat meleg karakterekkel. Ami miatt viszont nem szeretem, az az, hogy a történet indokolatlanul hosszú (több, mint 500 oldal), mégis alig van feltöltve tartalommal, nem tudunk meg szinte semmit a mágiáról és világ működéséről.
Bocsi le fogom lőni a csattanót: az átok úgy törik meg a végén, hogy nem törik meg. Beau megmenti a Szörnyet, neki köszönhetően nem öli meg az átok, mikor lejár az idő, viszont a Szörny örök életére szörny marad…

4. Melyik általad ismert szereplő szenvedett a legtöbbet fizikailag és hogyan?

Roach (Reed) K.A. Merikan Feel my Painjéből. Kevés regény szereplő ment át annyi borzalmon, mint ő. Egy felfoghatatlanul bántalmazó, diszfunkcionális családból egy legalább annyira bántalmazó kapcsolatba kerül. Zane eleinte csak gyötörni akarja Roachot, és évekkel korábbi sérelmekért bosszút állni rajta, amit egyébként már megtett – szintén – évekkel korábban.
És azt a legborzalmasabb látni, hogy Roach mennyire ragaszkodik Zane-hez, mennyi szeretetet ad neki a maga megtört módján.

Félreértés ne essék, sem Roach, sem Zane nem jó emberek, sőt. Könnyen rájuk lehet mondani, hogy mindent megérdemelnek, ami történik velük, ettől függetlenül, ha egy kicsit mélyebben a felszín alá nézünk, Roachban egy többszörösen sérült, elveszett gyereket találunk, míg Zane igazából csak egy elkényeztetett kölyök, aki egyszerűen csak gonosz és bosszúálló, de az indulatai nem a megfelelő személy ellen irányulnak.

Ha szeretnétek többet tudni K.A. Merikan sötét világairól, itt írtam erről részletesebben.

5. Melyik általad ismert szereplőnek zúzták péppé az elméjét és hogyan?

Ennek a versenynek a nyertese egyértelműen Vadim a Special Forces trilógiából. Nem akarok nagyon spoilerezni, de a történet egy pontján eltölt két évet az egyik legkeményebb KGB börtönben, és ahogy az sejthető, teljesen tönkre is megy bele.
A Special Forces könyvek főszereplői (Dan és Vadim) mind a ketten megkérdőjelezhetők morálisan, de az a jellemfejlődés, amin Vadim keresztül megy a kötetek alatt egyértelműen szerethetővé tette a számomra. A sok borzalom, ami történt vele, csak jobban megerősített ebben.

Ha esetleg felkeltette az érdeklődésed a fenti kis bepillantás, itt találhatsz egy hosszabb írást a Special Forcesről.

6. Melyik könyvet ajánlanád az ellenségednek pszichológiai hadviselési manőverként?

Az Endings and Beginningst Patricia Logantől. Ez a könyv! Anyám! Én nagyon szeretem a Death and Destruction sorozatot, aminek a 8. kötete ez a borzalom. Ebben a könyvben egy olyan páros adja a főszereplőket, akik a korábbi könyvekben mellékszereplők voltak, és zseniálisan működtek.
De sajnos a saját kötetükre semmi sem maradt ebből a zsenialitásból. A történet nem is egyszerűen buta, hanem bugyuta, és tele van lyukakkal, a főszereplők sablonosak, nulla kémia van köztük, az intim jeleneteik élettelenek és pocsékul elhelyezettek.

Ami számomra kifejezetten döbbenetes az az, hogy Goodreadsen ez a könyv 4.37-en áll (direkt megnéztem), és rengetegen oda vannak érte… Nem térek efelett napirendre… Nekem akkora csalódás volt ez a könyv, hogy a sorozat utolsó részét már el sem olvastam.

7. Melyik az a szereplő, akivel mintsem hogy találkozzál, inkább egy kiéhezett tengerimalacokkal teli verembe vetnéd magad?

Jory – Mary Calmes A Matter of Time sorozatából. Számomra több sebből is vérzik ez a könyv, de a legnagyobb negatívuma, maga a főszereplő, vagyis Jory. Az sorozat majdnem összes könyvét ő meséli el, minden az ő szemszögéből történik, és emiatt rengeteg olyan karakter nem kap elég figyelmet, akik sokkal jobban megérdemelnék nála. Ráadásul szerintem Jory egy teljesen torz karakter: hisztis, kiállhatatlan, sekélyes, önző és fafejű, mégis mindenki odavan érte.

És nemcsak a könyvekben… Mary Calmes olvasóinak a nagy többsége kifejezetten szereti, és ez előtt a jelenség előtt épp olyan értetlenül állok, mint a 6-os pontban megfogalmazott előtt. Nem értem, hogy tudják kedvelni, én 4 kötetet olvastam el a sorozatból, de minden könyv végére csak jobban idegesített. Nem találtam benne semmit, amit szeretni tudnék…

Ennyi lenne hát ez a book tag, remélem, néhány könyvhöz azért tudtam kedvet csinálni. Ha a fent felsorolt regények közül valamelyikről esetleg más a véleményetek, örülnék neki, ha megosztanátok velem kommentben.

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: saját gyűjteményem a kedvenc könyveimből
  • Könyvborítók forrása: Goodreads

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s