Így írok én, avagy hasznos programok és applikációk, amiket az angol bejegyzésekhez használok

Mivel vannak angol nyelvű könyvajánlóim és történeteim is a blogon, felmerülhet a kérdés, hogy milyen programokat és applikációkat használok ehhez. Korábban már írtam egy bejegyzést azokról a programokról és észközökről, amiket úgy általában az íráshoz használok, most pedig szeretnék két olyan applikációt bemutatni nektek, amiket kifejezetten az angol tartalmak miatt tartok nagyon jónak.

De nem is szaporítom a szót, nézzük is, hogy én miket használok. A jobb szemléltetéshez kiválasztottam egy részletet az egyik bejegyzésemből, ami megtalálható a blogon. A szövegrészletbe szándékosan tettem hibákat, ezeket fogom lentebb megmutatni nektek.

Grammarly keyboard

Ahogy a neve is sejteti, ez az applikáció egy letölthető billentyűzet, amit használhatunk mind adroidos, mind apple eszközökön, illetve pc-n is. Tehát ez nem egy külön program, amiben írhatunk, hanem például használhatjuk akkor, amikor Word-ben dolgozunk, és közben nézi nekünk a helyesírást és nyelvhelyességet. Viszont mivel én csak iOS-en használtam, ezeket a tapasztalataimat fogom megosztani veletek.

Előnyei

Használhatjuk bármilyen szövegszerkesztővel, vagy bármilyen írásra/gépelésre szánt programmal és applikációval, sőt akár használhatjuk böngészőben is. Ahogy azt már fent említettem, nézi a helyesírást és a nyelvhelyességet, szemantikát, és amikor valami problémás dolgot talál, azt jelzi, illetve javaslatot tesz a helyükre, amit eldönthetünk, hogy elfogadunk-e.
Itt láthattok is egy képernyő fotót, amin ezeket mutatom, magyarázatokat is fűztem a képhez, hogy könnyebben érthető legyen, hogyan is működik a Grammarly.

Angolul tanulóknak mindenképp hasznos lehet, mert gépelés közben azonnal jelzi, amint talált valamit. Valamennyi magyarázatot is kapunk, hogy miért jelölte meg hibának. Itt ugye van egy egyeztetési hibánk (age/ages), és egy inkább stilisztikai (actually). Én például szeretek határozó szavakkal mondatokat kezdeni, ami nem feltétlenül jó. Illetve a Grammarly jelzi a potenciális szóismétléseket is.

Az applikáció egyébként más módokon is igyekszik megkönnyíteni az életünket, hogy ne kelljen a szövegbe kattintanunk, hogy kikeressük például a nyelvtani hibát. Ha a fenti kép bal oldalán rábökünk a zöld Grammarly ikonra, akkor automatikusan kijavítja a zölddel szedett hibát (age/ages).

Ingyenesen használható, persze van havi/éves előfizetési opció is a prémium szolgáltatásokra, mint például egészen hosszú, előre megírt szövegek átnézése. Nekem erre még nem volt szükségem, tökéletesen elég volt az, hogy pötyögés közben kijavítottam azokat a hibákat, amiket talált. Esetleg olyat csináltam, hogy bekezdéseket nézettem meg vele, és azokat minden további előfizetés nélkül átnézi. Szóval, az ingyenes verzió teljesen használható.

Hátrányai

Viszont az én véleményem szerint Grammarlynak sajnos legalább annyi hibája és hátránya van, mint előnye. Ez is az egyik oka annak, hogy elég korlátozott körülmények között használom csak. Itt lent felsorolom őket, hátha nektek is segít teljesebb képet kapni róla.

  • Csak angolul hajlandó kommunikálni, így például az észlelt hibákhoz is csak angolul fűz magyarázatot. Nekem ezzel nincs semmi problémám, de ha valaki alacsonyabb szinten van angolul, lehet, hogy nehézkes lesz használnia.
  • Nem működik fizikai billentyűzettel, mivel én egy iPadet használok laptopként, ez azért tud bosszantó tud lenni. Viszont, mivel az iPad kijelzőn annyira nem kényelmetlen hosszú távon gépelni, ezért ehhez a hátrányához azért hozzá lehet szokni. Azt nem tudom, hogy pc-n/macbookon hogyan működik rendes billentyűzettel, lévén sosem használtam még. De ha nektek van erről tapasztalatotok, hálás lennék, ha megírnátok kommentben.
  • Ami viszont számomra kifejezetten ellenszenves a Grammalryban: mindent, amit írunk elment a saját szervereire, hogy elemzési célokkal felhasználják. Én értem, hogy az általunk beírt szövegekkel és elkövetett hibáinkkal tanul a mesterséges intelligencia, de éppen ezért nagyon óvatosnak kell lennünk a használatakor. SEMMI esetben se adjunk meg szenzitív adatokat Grammerlyvel (jelszó, bankkártya adatok stb). Én például csak olyan tartalmak ellenőrzésére használom, ami a blogon is nyilvánosan elérthető lesz. Egyébként egyesével ki tudjuk törölni a beírt szövegeket, de ez viszont kifejezetten macerás.

iA Writer

Ez a program hasonló, mint a Scrivener – amiről már korábban írtam. Úgyanúgy szövegszerkesztésre lett kitalálva írók számára úgy, hogy semmi másra nem fókuszál, mint az szöveg elkészítésére. Éppen ezért mentes minden olyan funkciótól, ami például a Wordben van, mert a fejlesztők úgy voltak vele, hogy “írd meg, aztán majd formázd, ha kész.”

Előnyei

Nem hagyja, hogy elterelődjenek a felhasználó gondolatai az írásról, és a szövegről. Az környezet, amibe írunk, abszolút minimalista: vannak ugyanis a betűk és a villogó kurzor, de semmi más. És szerintem nem is vagyunk másra rászorulva. Sőt, emellett még ki tudunk választani egy “Focus mode” nevű opciót, ami arra szolgál, hogy azt a mondatot emeli ki, amivel éppen foglalkozunk, a szöveg többi része viszont elhalványul.

Ahogy láthatjátok, a szövegszerkesztő felület tényleg elég puritán. Ha viszont felmerült bennetek a kérdés, hogy miért ilyen színes a szöveg, arra is egyszerű a válasz: ha bekapcsoljuk a “Syntax highlighting” funkciót a programban, színkódokkal jelzi a különböző szófajokat a szövegben. Így például a barna a mellékneveket, a piros a főneveket, a lila a határozó szavakat, kék az igéket és a zöld a kötőszavakat. Ez a funkció az én személyes kedvencem, mert így azonnal látom, ha a szóhasználatom elbillen egy olyan irányba, ami mondjuk kényelmetlenül statikussá teszi a szöveget.

Egyébként nem sok beállítási opció van az iA Writerben, pontosan annyi, amit ezen és az az eggyel lentebbi képen láthattok.

Ez az összes lehetőség, amik a maguk minimalista stílusában a kényelmünket szolgálják. Például választhatunk három betűtípus közül (felső kép).
De beállíthatjuk azt is, hogy milyen mélységekben ellenőrizze a helyesírásunkat, azt viszont tartsuk észben, hogy ez sosem lesz olyan részletes, mint a Grammarly Keyboard használatával.
Állíthatjuk azt, hogy mennyi karakter jelenjen meg egy sorban, nekem ez 80 db.
Illetve letilthatjuk a virtuális billentyűzetet, ha van csatlakozatva fizikai billentyűzet.

Tudom, ez nem hangzik soknak, de ha a cél mondjuk egy novella megírása angolul, amit majd úgyis a blogon fogunk beformázni, akkor nem is igazán vagyunk többre rászorulva nem? Amiket itt láthattok, azok én egyéni preferenciáim, nekem így vált be a legjobban az iA Writer.

Az iA Writer 3600 forintba kerül, éppen ahogy a Scrivener is, nincsen semmilyen bújtatott költség, nincsenek alkalmazáson belüli vásárlások. Pontosan azt nyújtja, amivel hirdeti is magát: “egyszer fizetsz érte, aztán használod.” És tényleg. Ami nekem tökéletesen kielégítette eddig minden igényemet, amikor angolul akarok szöveget szerkeszteni.

Hátrányai

  • Nem lehet olyan széleskörben személyre szabni, mint a Scrivenert.
  • Néha problémás az exportálás, illetve tanulást igényel, hogy lehet megfelelően kiexportálni a dokumentumot, ha mondjuk nem a WordPressre, hanem mondjuk Dropboxban vagy Wordben szeretnénk elmenteni.
  • Csak angol/ kínai/ japán nyelvek válaszhatók benne rendszernyelvnek. Mint fent már írtam, ez olyanoknak lehet problémás, akiknek még nem áll elég erős lábakon az angol nyelvtudása.

Konklúzió

Azt hiszem, azt könnyű volt kitalálni, hogy az iA Writert szeretem jobban, annak ellenére is, hogy vannak esetek, amikor a Grammarly Keyboard hasznossága sem kétségbe vonható. Én ezt az utóbbit egyébként még azelőtt kezdtem el használni, hogy megismertem volna az iA Writert, azóta viszont jóval kevesebbszer folyamodom hozzá.

Amint viszont nem szabad elfelejteni szerintem, bármennyire is jók ezek a programok és applikációk, az az, hogy érdemes néha ismerősökkel is elolvastatni a szövegeket. Az emberek egyelőre még jobban értik, hogy mit akartunk írni, mint a mesterséges intelligenciák, ezért könnyen lehet, ők észrevesznek valamit, amit a Grammarly vagy az iA Writer nem.

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Markus Winkler)
  • Ikonok forrása: Apple Store
  • Képernyő fotók forrása: saját írások, a saját eszközönöm használt programokkal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s