Így írok én, avagy hasznos programok és eszközök listája

Mivel többen kérdeztétek/kértétek, arra gondoltam, hogy ha már írtam egy bejegyzést az írói válságról, arra jutottam, hogy azokról a programokról és eszközökrők is készítek egyet, amivel az irományaim készülnek. Egyébként is megérdemelnek egy kis figyelmet. És talán akad majd köztük számotokra is egy-kész hasznos dolog.

Írói “mobile office”, avagy milyen gépen írok?

2018 karácsonyára kaptam egy Ipad Pro-t, mert a tablet PC-m, amit addig használtam, akkor már lassan négy éve sajnos kezdett nagyon vacakolni. Pedig odavoltam érte. De mivel egyre inkább kín és keserv volt használni szegényt, kénytelen voltam beletörődni, hogy eljött a csere ideje. Igen, nagyon ragaszkodom az eszközeimhez, és ezért nehezen váltok.

Amikor viszont elkezdtem sorra venni, hogy milyen gépre is van szükségem, egészen biztos voltam benne, hogy érintő képernyőt mindenképp szeretnék, nem véletlenül választottam tablet PC-t legutóbb sem. Viszont mivel nem vagyok a legfigyelmesebb és leghozzáértőbb géptulaj, valami olyan eszközt szerettem volna, amivel nem kell különösebben foglalkozni, mert bekapcsolom, és működik.

És akkor megkaptam életem eddigi legjobb karácsonyi ajándékát, amit azóta is használok. Sőt használni is fogok, amíg szét nem esik csavarjaira. (Idézet életem párjától: nem fog, mert nincsenek benne csavarok… 🤣)

Viszont egy Ipad önmagában még nem alkalmas írásra, ezért kellett hozzá egy billentyűzet is. Így kipróbáltam az Apple saját billentyűzetét a Foliot. Őszintén megvallva nagyon szertettem, mert elképesztően kényelmes, nagyon jó a gombok tapintása, és nagyon kellemes hangot adnak a billentyűk használat közben. Lehet, hogy ez valakinek nem szempont, de én nem szeretem a géppuska ropogást, miközben írok.

Nagy pozitívuma még ennek a billentyűzetnek, hogy nagyon könnyű. Mivel nagyon sokat megyek (mentem a vírushelyzet előtt), sokszor kávézókban, várakozás közben írtam össze pár gondolatot, így számomra fontos volt, hogy könnyen elférjen akár egy kisebb táskában is, és ne szakadjak meg a súlya alatt. Emellett szükség esetén az Ipadet egy mozdulat kivenni a billentyűzet-tokból (a Folio ugyanis egyben cover is), hiszen mágnesek tartják a helyén, ezért ha épp nem gépre van szükségem, hanem “csak” egy eszközre tartalomfogyasztáshoz, egyszerű a váltás a kettő között.

Amit viszont negatívumként kell megemlítenem, az az egyik előnye is: a mágnesek. Ha nem tartjuk megfelelően, könnyen ki tud billenni az eszköz a tokból… Sőt olyan is előfordult nem egyszer, hogy a macskám borította ki, mikor hozzádörgölőzött… Szerencsére az Ipad eddig mindent túlélt, de azért az ember mégiscsak szereti biztonságban tudni a munkaeszközeit.
A másik negatívum az, hogy nincs a Folion billentyű világítás. És az olyan éjszakai baglyoknak, mint én, ez bizony nagy hiány.

Mindkét problémára számomra a Brydge billentyűzete jelentette a megoldást. Ahogy láthatjátok, ez a billentyűzet sokkal stabilabban tartja az ipad-et, és még szabályozható billentyű világítás is van benne. A gombok is kiváló minőségűek, és a hangjukat is szeretem.

Negatívumnak azt kell felhoznom, hogy ez a billentyűzet kifejezetten nehéz – mégiscsak egy alumínium tömb. Viszont legalább önvédelmi eszköznek sem utolsó, akit ezzel sípcsonton vágtok, az biztos nem fogja megköszönni.
A másik, ami engem zavar, az az, hogy nem olyan egyszerű kivenni az ipad-et a rögzítő bakokból. És néha összecsukáskor és kinyitáskor nyikorog/ recseg a zsanér.

Ebből a billentyűzetből nem lehet magyar kiosztásút venni, míg a Folio-ból igen. Mondjuk ez engem nem zavar, mert nem nézem gépelés közben a billentyűket, nem is hiányoznak róla az ékezetes betűk. Egyébként ez a probléma matricákkal könnyen orvosolható.

Ezeket a programokat használom, és az okok, amiért nekem beváltak

Sokan felteszik nekem a kérdést, hogy kiváltható-e egy laptop vagy asztaligép egy Ipad-del. Szerintem ez mindenképp felhasználástól függ. De arra, amire én használom, nekem tökéletes, és teljesen ellát minden funkciót. Egyedül a NAV rendszerével szemben maradt csak alul, de hogy őszinte legyek, ez nem lepett meg. Viszont, ha a paksi atomerőművet kellene erről a gépről programoznom, jó eséllyel nem lenne elég. De az írós programjaimra, közösségi médiára, zenéimre, játékokra, filmekre tökéletes.

És akkor nézzük is a programokat/applikációkat, amiket napi szinten használok.

Scrivener

Ez egy nagyon jó kis program. Mindent ebben írok, mióta ráakadtam. Egy helyen tudom kezelni minden írásomat, ráadásul lehet célokat beállítani, ami nagyon jót tesz a motiváltságomnak. Némi tanulást igényel a használata, de nekem sokkal kényelmesebb és logikusabb, mint például a Word.

Nem csak fejezetenként tudjuk benne szegmentálni az írásainkat, akár kisebb vagy nagyobb részekre is szedhetjük. És az egyes fejezetek/ szakaszok sorrendje könnyedén – egy mozdulattal – felcserélhető. Mindenhez fűzhetünk kommenteket, jegyzeteket, és azt is beállíthatjuk hogy ezek megjelenjenek-e a végső verzióban.

A Scrivenernek van ios és asztali gép verziója is – androidos verziót viszont nem találtam. Ami fontos lehet, hogy ez az alkalmazás fizetős. Már viszonylag régen vettem, de ha jól emlékszem, olyan 3500 forint volt. Egyszeri kiadás, és minden fillért megér. 😉

Story Planner

Ez a program kifejezetten a történet megtervezésére szolgál, ahogy azt már a neve is sejteti. Tudunk benne karaktereket tervezni külső/ belső tulajdonságokkal, jellemmel, teljes életúttal. Illetve fejezetekre/ jelenetekre bontva a cselekményt is meg tudjuk tervezni. Ezen felül az applikáció kimutatásokat is csinál a történetről.

Ha azt szeretnénk látni, hogy egy karakter milyen gyakran szerepel, vagy melyik helyszínünk fordul elő a legtöbbet a történetben, azonnal láthatjuk a statisztikákból. Illetve ha rögzítjük az egyes jelenetek dátumát, azt is méri, hogy milyen hosszú a történet. Lehet, hogy valakinek ez nem szempont, de mivel én sok történelmi novellát/ regényt írok, ez nekem kifejezetten hasznos.

Androidra sajnos nincs ez a fajta Story Planner, de amit találtam, és hasonló, az a Character Story Planner 2. Amennyire utána olvastam, minden benne van, ami csak kellhet.

Ez az app is fizetős, olyan 1600 forintba került, amikor én vettem.

Office 365

Ez tulajdonképpen egy program csomag, benne van például a Word, Excel és Power Point. Ezek azok, amiket én a leggyakrabban használok. Régebben mindent Wordben írtam, el sem tudtam képzelni, hogy más programra váltsak. Aztán mikor megtapasztaltam, hogy Ipad-en mennyire problémás tud lenni, kénytelen voltam keresni valami mást. Így bukkantam a Scrivenerre.

Amilyen problémákkal szembesültem:

  • Eltűntek szakaszok ismételt megnyitás után abból, amit írtam, hiába mentettem el manuálisan (ez azért nagyon bosszantó tud lenni)
  • Az ios-es verzióból hiányoztak olyan például formázási lehetőségek, amik a windows-os verzióban benne vannak.

A fentiek ellenére is a mai napig használom a Word-öt, mert szinte mindent, amit kiexportálok a scrivenerből, vagy .doc vagy .pdf formátumban tárolom.
Az Office 365 egyébként havi előfizetéses, a csomagtól függ, hogy mennyibe kerül egy hónapra. Én a legkisebb csomagot választottam, és tökéletesen elég minden igényemre.

Dropbox

Dropboxban tárolom az írásaimat és minden egyéb dokumentumomat. Tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Mind a működésével (pl. egyszerűen megoszhatók, kommentelhetők a dokumentumok), mind a tárhely mennyiségével, igaz nem tárolok fotókat stb itt. Így nekem az ingyenes verzió mindenre elég. De aki fotók/videók tárolására is szeretné használni, lehetséges, hogy kénytelen lesz egy fizetős opciót választani.

Egyéb módszereim és az ötleteim rendszerezése

A ipad és a programok/applikációk mellett bullet journalt is használok (ez egy olyan határidő napló, amit én tervezek, én rajzolok magamnak). kifejezetten hasznos, ha a kreatív feladataink, hobbink mellett a munkákat, esetleg sport és egyéb tevékenységeinket is rendszerezni szeretnénk.

Néhány oldal a naptáramból. Általában havi és heti bontást csinálok benne, és így nyomon tudok követni mindet, ami csak fontos lehet.

Ebbe a naplóba tervezem meg, hogy mit mikor szeretnék kiposztolni a blogra. Sokszor jó előre egy listát is írok, hogy egy adott hónapra milyen bejegyzéseket tervezek – amikben természetesen lehetnek változások. Illetve ugyanitt vezetem a munkahelyi feladataimat, így mindent egymás mellett látok, és jobban el tudom osztani időben a saját és munka projekteket.

Záró gondolatok

Ezek lennének azok az eszközök, programok, applikációk, amiket a mindennapjaim során használok. Remélem, tudtam azért pár hasznos tanáccsal, vagy legalább érdekességgel szolgálni nektek.
Szívesen meghallgatnám a ti gondolataitokat is erről. Ti milyen gépen írtok? Milyen programokat használtok hozzá?

Köszönöm, ha elolvastad. 💖

Jegyzetek
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Markus Winkler)
  • Egyéb képek forrása sorrendben: unsplash.com (Daniel Korpai), webshop, applikációk logói Wikipedia-ról

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s