Magyarul is elérhető gay romance könyvek Him – Ez a srác

Általában angolul olvasok, de pár hónapja, mikor könyvesboltban jártam, megakadt a szemem Sarina Bowen és Elle Kennedy Ez a srác című könyvén. És természetesen be kellett szereznem, mert tudnom kellett, hogy hogy sikerült magyarul. Általában eredeti nyelven szeretek olvasni (már olyan nyelveken, amiken beszélek), ezért elég válogatós vagyok fordításokkal. És ez a könyv felülmúlta minden elvárásomat.

Jó kísérlet volt a Himet olvasni, és megvizsgálni, hogy hogy sikerült a magyarítása. És ha már most a könyvespolcom rendezgetése közben ismét a kezembe került az Ez a srác, úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok egy új rovat típussal. Ez pedig a magyarul megjelent/ezután megjelenő m/m könyvekről fog szólni. Remélem szeretni fogjátok, és akkor lesznek még ilyenek.
Akkor tehát vágjuk is bele.

Borító
(fotó a saját példányomról)

A fótón sajnos nem látszik, de a borító több helyen dombornyomott, és már csak emiatt is is kifejezetten jó érzés kézbe fogni. A magyar borító pontosan ugyanolyan, mint az eredeti angol, annyi változtatással, hogy az angol szövegek magyarításra kerültek (kivéve persze a nagy, fehér betűkkel szedett “HIM”), illetve a jobb alsó részen megtalálhatjuk a Könyvmoly képző “Rubin pöttyös könyvek” logóját.
A borító a maga pompájában már sejteti, hogy miről is fog szólni a könyv, éppen ezért kifejezetten jó választás volt ez az összeállitás a történethez.

Történet leírása
(fülszöveg és vélemény)

Jamie Canning sosem jött rá, miért veszítette el a legjobb barátját. Négy évvel ezelőtt a tetovált, nagyszájú, szabályszegő szobatársa minden magyarázat nélkül kizárta őt az életéből. Végülis mi rossz van abban, ha tizennyolc éves korukban a nyári hokitábor utolsó éjszakáján furán alakultak köztük a dolgok? Csak egy kis részeg hülyülés volt. Senki sem halt meg.Ők ketten nem egy csapatban játszanak. Vagy mégis?

Ryan Wesley már nagyon megbánta, hogy annak idején belerángatta a nagyon is heteró barátját egy fogadásba, ami próbára tette a barátságukat. Most, hogy az egyetemi csapataik egymás ellen játszanak a nemzeti bajnokságon, végre lesz alkalma bocsánatot kérni. De elég egy pillantást vetnie a srácra, akiért időtlen idők óta odavan, és a fájdalom erősebb, mint valaha.

Jamie régóta vár válaszokra, de ehelyett egy újabb kérdést kell megfejtenie: vajon egy együtt töltött éjszaka tönkretehet egy barátságot? És ha nem, mi a helyzet hat, együtt töltött héttel? Amikor Wesley megjelenik a táborban, hogy egy újabb forró nyáron át együtt edzősködjenek, Jamie-nek sokmindenre rá kell jönnie a régi barátjával kapcsolatban… és magával kapcsolatban is.

Ahogy a fentiekből is látszik, a történet nem feltétlenül eredeti, hiszen rengeteg olyan könyv van, ami azzal foglalkozik, hogy hogyan lesz barátokból, esetleg elidegenedett ismerősökből egy pár. Mégis van ebben a regényben valami, amit kifejezetten jól csinál, és ami kiemeli a többi hasonló közül. És nem, nem az m/m vonal az, mert meleg könyvekből is van rengeteg hasonló.

Nem tudom megmondani, hogy pontosan mi az. Talán a regény hangulata, az atmoszféra, a több év eltelte utáni újratalálkozás, Wes és Jamie sziporkázó személyisége, vagy a vidám, gondtalanság látszata alatt húzódó félelmek, és korábbi rossz élmények… De valószínüleg mindezek összessége teszi különleges élménnyé.

Főszereplők és kettejük dinamikája

Ahogy fent már írtam, a könyv én-elbeszélés, a két főszereplő felváltva meséli el az eseményeket, ami azért is jó megoldás, mert így párhuzamosan ismerjük meg Wes és Jamie látószögét. Ez egy nagyon is jól megválasztott írói eszköz, mert amíg mi belelátunk a két fiú fejébe, és azzal is tisztában vagyunk, hogy mikor beszélnek el egymás mellett, addig nekik meg kell küzdeniük a saját maguk támasztotta akadályokkal. Vagy mikor gondot okoz nekik az, hogy nem merik kimondani a gondolataikat és érzéseiket. Azt is érdekes látni, hogy egy-egy eseményre/intimebb helyzetre hogyan reagál a magát addig heterónak tartó Jamie, és a másik után régóta epekedő Wes.

Személy szerint arra jutottam a történetüket olvasva, hogy bár mindkét karakter egyformán szimpatikus és szerethető, én mégis Jamie-t szerettem egy kicsivel jobban a két fiú közül. Nemcsak azért, mert ebben a történetben ő az, akinek új felismerésekre kell jutnia magáról, és emiatt szükségszerűen ő a komplexebb karakter kettejük közül, hanem a személyisége miatt is. Nem akarok semmit elspoilerezni róluk, de én abszolút úgy látom, hogy sokkal könnyebb lett volna sok esetben a helyzetük, ha Wes erőt vett volna magán, és hajlandó lett volna megbeszélni azokat a dolgokat, amik aggasztották. De ehelyett ő több esetben eldöntötte mások helyett, hogy hogy fognak reagálni egy-egy helyzetben, és ehhez igazította a saját cselekedeteit. Persze Wes az, aki kettejük közül több rossz tapasztalatot tudhat a háta mögött, és ezért értem, hogy vannak esetek, amiket önmaga védelmében túlreagál.

Élmény kiegészítés

Ha esetleg valaki tud/tanul angolul, akkor érdemes lehet tenni egy próbát a könyv angol verziójával. Van benne ugyan pár sporttal kapcsolatos szakszó, de mivel elsősorban a két fiú kapcsolatáról szól a könyv, és csak többed sorban a sportról, nem használ igazán nehéz szakszavakat.

Illetve van hangoskönyv audible-en az angol verzióból. Jacob Morgan és Teddy Hamilton olvassák fel felváltva a fejezeteket, megszemélyesítve és életrekeltve West és Jamie-t. Ez is jó nyelvgyakorlat lehet azoknak, akik szeretnék edzeni a hallgatás utáni szövegértésüket.

Azt azért bevallom, hogy nem a Him a kedvenc hangoskönyvem, de rossznak sem tartom, mert jó élmény volt hallgatni West és Jamie-t. Gondolom nem árulok el titkot, hogy már meghallgattam (jó) párszor.

Konklúzió avagy az értékelésem bővebben kifejtve

Én nagyon szerettem ezt a könyvet, annak ellenére is, hogy általában semmi közöm sincs a sportokhoz, a hokihoz meg aztán még kevésbé. De az írók nagyon jól eltalálták a sport és románc arányt, így nem billen el a sport irányába úgy, hogy elveszítse azok érdeklődését, akik nem követnek sportokat.

Másik érdekessége ennek a könyvnek, hogy azon ritka csoportba tartozik, amelyek esetén a a magyar verziót olvastam előbb. És bár pár helyen az volt a benyomásom, hogy néhol sántít a magyar szöveg, ez nem volt igazán zavaró. Olyannyira nem, hogy rekord idő alatt olvastam el, mert annyira tetszett.

Szóval bártan ajánlom bárkinek, aki szerethető karakterekre, érzelmekre, cukiságra és némi sportra vágyik.

Írjátok meg a véleményeteket, hogy hogy tetszett nektek ez a bejegyzés, szeretnétek-e hasonlókat látni tőlem. Illetve, ha olvastátok a könyvet, arról is szívesen meghallgatnám a gondolataitokat.

Jegyzet:

Borítókép forrása: unsplash.com (Patrick Fore)

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s