Történetek a Fehér Házból

Azon gondolkoztam, hogy egyszerű halandók számára kifejezetten érdekesek lehetnek a Fehér Ház falai közt játszódó regények, illetve az amerikai elnökről és közvetlen környezetéről szóló történetek. Én legalábbis nagyon szeretem az ilyen miliőben játszódó könyveket. Arról nem is beszélve, hogy nyelvtanulási szempontokból sem elhanyagolhatóak az ilyen olvasmányok. Mert azért legyünk őszinték, ki állna neki önszorgalomból politikai szókincset biflázni? Viszont ha idegen nyelven olvasunk, garantáltan ragad ránk belőle.

Én magamtól garantáltan nem választanék kikapcsolódásnak semmi politikai olvasmányt, így azokban a regényekben is, amik mellett végül döntöttem, van egy nagyon erős gay romance szál is. Összesen három különböző regényt választottam, lássuk is akkor ezeket.

Executive Office sorozat Tal Bauertől

Történet röviden:
Erről a trilógiáról korábban már itt írtam részletesen, úgyhogy most csak a legszükségesebbet fogom elmondani. A regények Amerika újonnan megválasztott elnökéről szólnak, aki eleinte csak nagyon jó barátságba kerül a személyes védelméért felelős titkol szolgálati ügynökcsoport vezetőjével, majd később ebből a barátságból alakul ki szerelmi kapcsolat. Közben persze szinte mindenki összeesküszik ellenünk, és a végén még a világot is meg kell menteni a teljes pusztulástól.

Nyelvezet, új szavak aránya:
Számomra ezt volt a legnehezebb olvasmány, mert ez volt az első igazán jelentős mértékben politikai elemekkel átszőtt történet. Akkor, amikor először nekifutottam, viszonylag sok ismeretlen szó volt benne számomra – ezek nagyrészét betűszavak tették ki, főleg ügynökségek, politikai rendezvények nevei, de később nem egy katonai kifejezés is előkerült benne.

Milyen olvasmány volt (főszereplők, párkapcsolat stb):
Az első kötet első sorban az új nemi identitás/irányultság felfedezéséről és az egymásra találásról szól, a többi kötet viszont már a kialakított új dinamikával a konfliktusok megoldását mutatja be, így sosem lesz problémánk a történet mozgalmasságával. Szereplők remekül összecsiszolódnak, akár a párkapcsolatukban, akár egyéb interperszonális interakcióikban (de szépen mondtam :D). A történet gördülékeny, fordulatos, néha szinte lépést sem tudunk tartani vele.

Red White & Royal Blue Casey McQuiston tollából

Történet röviden:
Alex, az első női amerikai elnök fia, kénytelen részt venni a brit koronaherceg esküvőjén. Legnagyobb sajnálatára a vőlegény öccse, Henry herceg is ott van, akivel Alex rivalizálása és ellenségeskedése elég régre nyúlik vissza. Természetesen az esküvő egyáltalán nem úgy sül el, ahogy bárki várná, és egy szóváltást követően Henry és Alex a 75 ezer dolláros esküvői tortában landolnak. Hogy a királyi és elnöki család mentsék a menthetőt, nyilatkozatot teszek, hogy csak baleset történt, és Alex és Henry tulajdonképpen a legjobb barátok. Ezt a két fiúnak pedig sok-sok közös programmal kell igazolnia.
A közös programokat üzenetváltások, majd hosszú e-mailek követik, ami maga után vonja azt, hogy Henry és Alex lassan megismerik egymást. Innen pedig már egyenes út vezet oda, hogy egymásba szeressenek. És innen jön a neheze. Hogy hozzák a két család és a világ tudomására? Hogy fogadják majd őket? Milyen hatása lesz ennek a közelgő választásra?

Nyelvezet, új szavak aránya:
Ezt a könyvet jóval könnyebb olvasni, mint Tal Bauer sorozatát. Mivel 21-23 éves fiatalokról szól, a nyelvezet könnyed, sok a párbeszéd, ami pörgőssé teszi a történtet folyását. Ami nehézség lehet, és nekem okozott némi fejtörést, azok a királyi család mindennapi életéhez, palotai személyzethez kapcsolódó szavak. De szerencsére a Kindle szótárak minden alkalommal kisegítettek. Illetve a diák szleng lehet még nehéz annak, aki nem igazán jártas benne.

Milyen olvasmány volt (főszereplők, párkapcsolat stb):
Nagyon szerettem a könyvet, a kedvenc karakterem egyértelműen Henry volt. Alex néha az idegeimre ment, bár őt is nagyon kedveltem. Csak fárasztó volt néha, hogy végig Alex a nézőpont karakter. Jó lett volna, ha néha Henry szemszögéből is láthatjuk a dolgokat, nekem valahogy nem volt elég, hogy csak az üzeneteiből és e-mailjeiből ismerhetjük meg mélyebben. Ennek ellenére Alex és Henry tökéletesen passzolnak, szívet melengető az egymásra találásuk, és az is, ahogy küzdenek egymásért és a kapcsolatukért.

The President’s Husband Michael Murphytől

Történet röviden:
Grayson Alexander váratlanul lesz elnök, mikor az elődje életét veszti egy merényletben, és mivel Gray az alelnök, automatikusan a helyébe lép. David, a férje elkíséri a Fehér Házba, ahol egyik nehézséget követi a másik. Mivel Gray megörökölte a sokkal konzervatívabb elődje stábját, semmi csodálkozni való nincs abban, hogy nem feltétlenül örülnek az elnök meleg házasságának. Sőt Gray kabinetfőnöke mindent megtesz, hogy olyan távol tartsa őket egymástól, amennyire az csak lehetséges. Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy majdnem a házasságuk is rámegy Gray elnökségére.

Nyelvezet, új szavak aránya:
Ez egy rövidebb, könnyen olvasható regény. Annak sem igazán fordulnak elő benne nehezebb szakszavak, hogy David orvos, és infektológiával is foglalkozik, és még egy súlyos járvány is bekerült a könyvbe. Szóval, nem hiszem, hogy ez a regény fog bárkinek is nehézséget okozni.

Milyen olvasmány volt (főszereplők, párkapcsolat stb):
Na, ezzel a könyvvel már voltak azért a gondjaim. Egy olvasásnak jó volt, de még nem érzem úgy, annál többnek is. Pár pontban összefoglalom a bajaimat.

  • Amerikai (sőt semmilyen) elnöknek lenni nem működhet így. Gray nem sétálhatna be egy élelmiszerbe csak úgy – hiába vannak ott a testőrei -, miközben a kabinet főnöke még azt sem hagyja, hogy saját mobilja legyen, vagy egy perc szabadideje. És nem kezdene el a hálószoba titkaikról/terveikről beszélgetni Daviddel egy egyetemi előadáson, David hallgatói előtt, még “a másik fülébe suttogva sem”.
  • A regénynek nem véletlenül az a címe, hogy az “Elnök férje”, a teljes történet David szemszögéből íródott. Én egyébként kifejezetten kedveltem őt, sokkal jobban, mint Gray-t. De éppen emiatt, semmit sem tudunk meg abból, hogy mi történik az országban. David semmiben sincs benne, ami az USA vezetését érinti, így pedig kifejezetten buta a történet. Lehetne egy sima párkapcsolati dráma is, ami egy kisvárosban játszódik. Nem kellett volna ehhez elnöki háttér.
  • Gray a leglaposabb, legsemmilyenebb karakter, akivel valaha könyvben dolgom volt. Semmi személyisége, de még csak érzelmi intelligenciája sem, hogy legalább azt értse, mennyire fájdalmas és megalázó, ahogy Daviddel bánik. De persze mindig mindent nagyon sajnál, de nem változik semmi, csak rosszabbra.
  • Én David helyében már a járványos húzása után beadtam volna a válókeresetet, nem esélyeket adni még Graynek. Aztán még arra is, hogy helyrehozza a dolgokat. De hát kellett a kötelező happy end.

Összefoglalás

Konklúzió

Hát azt hiszem, a fentiekből kiderült, hogy az Executive Office-t és a Red, White and Royal Blue-t bátran ajánlom bárkinek, mert nem fog csalódni bennük. De a President’s Husbandot csak annak, aki nagyon nem talál semmi más olvasmányt. Egyébként annyira nem volt menthetetlenül rossz, vannak benne nagyon jól eltalált jelenetek, meg nagyon izgalmas részek. De a fent felsorolt butaságokon viszont sajnos nem segít…

Jegyzetek
  • Borítók forrása: Goodreads
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Louis Velazquez)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s