Kérdezz! Felelek. Március – Első kör

A Blogzaholic Facebook csoport minden hónapban készül kihívásokkal, játékokkal, és kérdésekkel, amiket a bloggerek megválaszolhatnak, ha úgy gondolják. Én alapjáraton nem vagyok túl jó abban, hogy magamról megosszak dolgokat, de így kérdésekre válaszolva talán jobban fog menni. Igyekszem majd érdekesen tartani, meg szúrok közbe képeket is, hogy fenntartsam a figyelmet. 😄

1. Mi a terved márciusra?

Sajnos bármit is terveztem, mindent kissé átszabott a vírus (nem nevezem nevén, úgyis tudjuk miről van szó). Most a vésztervem az, hogy nem elkapni, még jó, hogy ez olyan könnyen kivitelezhető… 😅 A legrosszabb az egészben persze az, hogy nagyon társasági nyüzsgő lény vagyok, és nehezen bírkózom meg azzal, hogy most nem okos ötlet ide-oda beülni… Segond, megoldjuk. Mindenki főz magának otthon egy kávét, letelepszik a kanapéra a saját lakásában, és videóhívással baráti kávézás. Szóval csak lesz valahogy. 😉

2. Hogyan készülsz fel a tavaszra? (Ruhatár, arcápolás, rutinok)
Forrás: unsplash.com (Alisa Anton)

Hát… sosem szoktam különösebben készülni. Mármint vettem két új nadrágot, a leselejtezésre megértettek pótlására. De ezt nem nevezném különösebben tavaszi készülődésnek, lévén bármikor sort kerítettem volna erre, mikor esedékes. Esetleg egy vicces mintás tépőzáras cipő jól jönne. Majd körülnézek gyerekosztályokon, mert szerencsére elég kicsi a lábam. 😄
Meg jó lenne kirándulni is párszor. Az mindig jó lendületet ad. Azt hiszem, az is a készülődés egy jó fajtája.

3. Írj magadról 5 furcsa tényt.
 • Szeretem a nagyon furcsa nyelveket, mint például az izlandi és egyéb északi nyelvek. Tervezek is megtanulni izlandiul vagy norvégul. Ezek tetszenek a legjobban.
 • Ha írok, mindig zenét hallgatok, de szigorúan mindig valami olyan nyelven, amit nem értek, hogy a szöveg ne tudja elvonni a figyelmemet. Az instrumentális zenét nem szeretem.
 • Szeretek rajzolni is, bár ez leginkább a bullet journalom alakítgatásában merül ki.
 • Idén először szedtem össze a bátorságom, hogy beküldjek egy regényt az Aranymosásra.
 • Marhára nehéz volt megszülni a fenti négyet. 😅
4. Mesélj egy filmről, amit sosem fogsz elfelejteni.
Forrás: Wikipedia

A Faun labirintusa. Nemcsak azért, mert egy rettenetesen rosszul sikerült randin láttam, amikor még le is késtük a film elejét… Hanem azért is emlékezetes számomra, mert engem a vászon elé szögezett. És utána nem tudtam aludni vagy két napig, annyira azon a filmen kattogott az agyam. Néha ha nagyon olyan a hangulatom, elő szoktam venni, és megnézem, csakhogy utána az ágyam alá akarjak bújni a világ elől.

5. Mi volt a legutóbbi jó cselekedeted?

Átkopogtam a szomszéd bácsihoz – akivel egyébként is nagyon jóban vagyok -, és felajánlottam neki, hogy szóljon nyugodtan, ha be kell neki vásárolni, és esetleg nem akar kimozdulni a járvány alatt. Ugyanezt a felajánlást megtettem az idős néninek is, aki szintén a lépcsőházban lakik. Ő egyébként épp nem volt otthon, de majd még vadászok rá. 😆

6. Mutass egy vicces videót, amit utoljára láttál.

Nam nagyon szoktam vicces videókat nézni, de amikor épp Witcher lázban égett az internet, akkor én is megnéztem egy csomó “Toss a coin to your Witcher” feldolgozást és paródiát. Ez a verzió volt a kedvencem közülük.

7. Mit álmodtál utoljára?

Anyám! Valami hétmérföldes baromságot. A kollégáimmal nyaralni mentünk Londonba, úgy hogy már le volt zárva nagyjából a vírus miatt. De mi csakazértis mentünk. Ami azért vicces, mert soha nem fordulhatna elő olyan, hogy én velük menjek nyaralni. Annak ellenére sem, hogy nagyon kedvelem őket, de így is velük töltöm az időm nagy részét. Szóval tuti nem. És ami az egész álmot igazán szürreálissá tette, az volt, hogy az a kollegám, aki a legprecízebb mindünk közül, és nála aztán mindig minden rendben van, otthon felejtette az útlevelét. Itt már azért közbeszólt az éber énem, hogy de hát még elég a személyi… Ennek ellenére mi ott álltunk a beléptetésen, és próbáltuk meggyőzni a marcona urakat, hogy be lehet minket engedni, mert minden rendben velünk… Aztán nem tudom, hogy bejutottunk-e, mert megszólalt az ébresztő, és felébredtem.

8. Nőnap. Mi a véleményed erről a napról?

Általában el szoktam felejteni, hogy nőnap van, de valaki mindig emlékeztet rá. 😅
Azon gondolkoztam, hogy a Valentin napot mindig szidják, hogy minek kell, meg hogy nemcsak azon az egy nap kell kimutatnunk, hogy szeretjük a párunkat, hanem az összes többin is ki kellene. Ami természetesen tökéletesen igaz. Na, valahogy így vélekedem én a nőnapról is. Nem csak ezen egy napon kellene kimutatni az állítólagos tiszteletet egy-két szál virággal, valami fél-lelkesedéssel adott olcsó ajándékkal. Hanem az év minden napján.
Kezdődhetne rögtön az egyenlő esélyekkel munkahelyi pozíciókra, amikért járhatna mondjuk azonos fizetés. Istenkáromlás, tudom… Lehetne mondjuk kevesebb nők elleni erőszak, és amikor ilyen eset van, annak utána mehetnénk rendesen, tisztességesen megbüntetve az elkövetőket, nem a szőnyeg alá söpörni az ügyet.
De például Mexikóban a nők megmutatták. Szerveztek egy eseményt “Egy nap nélkülünk” címen, amikor egy napig a nők otthon maradtak, nem dolgoztak, nem csináltak meg semmit, amit általában elvárnak tőlük. Mindezt azért, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszakra, amit ott sem feltétlenül vesznek komolyan. És láss csodát, egész Mexikó megállt. Nem nyitottak ki üzletek, nem volt tanítás az iskolákban, nem volt étel az éttermekben, csak férfiakat lehetett látni az utcákon és a munkahelyeken. Mert a nők testületileg nem mentek dolgozni. Mert igenis meg kell mutatni, hogy egyetlen országnak nincs joga a társadalom felét diszkriminálni.

Jaj, ez jó hosszúra sikerült… Ne kérdezzetek ilyeneket, mert sajnos válaszolok rá, és annak ez lesz a vége. De mivel hősök vagytok, hogy eljutottatok eddig, most jár nektek egy kép. 😘

Forrás: unsplash.com (Katherine Hanlon)
9. Tudjátok, hogy mikor van a nemzetközi férfi nap? Szoktátok tartani?

November 19. De bevallom, hogy kellett egy gyors súgás a Google-től. Nem szoktuk tartani, éppen ahogy a nőnapot sem igazán, de ha valaki emlékeztet rá, akkor beszélünk róla.
A véleményem pontosan az, mint ami a nőnappal kapcsolatban is. Minden téren az egyenlőségre és az igazságos elbírálásra szavazok.

10. Van bakancslistád? Muti.

Konkrét bakancslistám nincs, de vannak terveim, amiket szeretnék megvalósítani. Ezek közül egyik sincs előrébb vagy hátrébb a többihez képest, mindre szeretnék előbb-utóbb sort keríteni.

 • Megtanulni izlandiul és oroszul (ha nagyon sok időm lesz, és legalább ennyire elszánt is leszek, akkor még norvégul is)
 • Visszamenni legalább még egyszer Japánba
 • Megjelentetni legalább egy könyvem. Először jó lenne a Gyufalángot, de a most készülőket is.
 • Még több olvasót szerezni a blognak
 • Több időt varázsolni írásra
 • Legalább egy évet élni angol nyelvterületen. Mondjuk Új-Zélandon. Olvastátok a Két évi vakációt? Ki ne akarna Új-Zélandon élni? 😀
Forrás: unsplash.com (Hanson Lu)
11. Oszd meg velünk a kedvenc youtubered/instagrammered és meséld el nekünk, miért őt szereted a legjobban.

Kedvenc youtuberem a Zállatorvos. Nagyon érdekes és vicces videókat csinál, és nem feltétlenül csak kisállatgondozásról, hanem egyszerű emberek számára is közhasznú dolgokról. A kedvenc videóm tőle a vírusokat és baktériumokat összehasonlító szösszenete. Ide kattintva érhetitek el.

12. Kommentelj 5 követődhöz/kedvencedhez, hogy tudják, hogy figyelsz rájuk/szereted őket.

Megtörtént. Egyébként is szoktam kommentálni, ha valami tetszik. 😀👍

13. Mutass egy egyszerű receptet, ha van ilyen posztod, azt is belinkelheted.

Jaaaj, már megint receptek… Már legutóbb is írtam, hogy nagyon minimalista ételeket főzök csak, mert a konyhámat sajnos nem emberekre, hanem hobbitokra szabták… De végiggondolva… Sütöttetek már olyan tojást, mint ami a tojásos nigiriken szokott lenni? Na, az például viszonylag egyszerű, sokat is lehet belőle csinálni és finom is.
Én a kissé európaiasított verziót fogom elmondani.
Ami kell hozzá:

Nem saját fotó, egy főzős oldalon találtam, de ha ügyesek vagytok, erre kell hasonlítania a serpenyős végeredmények. 😄
 • Tojás (rátok bízom mennyi)
 • Mirin (édeskés japán rizsbor/rizsecet – mikor minek fordítják, nagyobb Tescókban, keleti boltokban beszerezhető)
 • Szójaszósz, de lehetőleg ne a legsósabb, ne a legfeketébb
 • Serpenyő (a japánok szögleteset használnak de nekem csak hagyományos kerek van) és pálcika, vagy ha a legegyszerűbb módon csináljátok, melegszendvics sütő
 • Fa spatula, ha hagyományosan, serpenyőben sütjük, hogy szögletes formára tudjuk nyomkodni.
 • Olaj a sütéshez

Elkészítés A (hagyományos(abb) verzió):

 1. Üssük fel a tojásokat egy edényben, majd egy villával keverjük össze, hogy a fehérje és sárgája homogén legyen, de arra ügyeljünk, hogy a tojás ne habosodjon fel.
 2. Adjunk hozzá mirint és szójaszószt, de ügyeljünk, hogy ne legyen se túl sötét a szójaszósztól, se túl édes a mirintől. De ha jól adagoljuk, akkor pont jónak kell lennie, megfelelően sósnak és édeskésnek.
 3. Hevítsük fel a serpenyőt, hogy jó forró legyen. Utána alaposan kenjük ki olajjal a serpenyő széleit is, hogy ne tapadhasson fel oda se a tojás. Viszont ne is tocsogjon az olajban, a többletet öntsük ki egy edénybe.
 4. Öntsük a tojás egy részét a serpenyőbe, oszlassuk el, hogy befedje az alját, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem fogjuk tudni felgöngyöli. Ha átsült – ne süssük teljesen keményre/szárazra -, az sem gond, ha folyik egy kicsit, kezdjük el pálcával felgöngyölni. Kell hozzá egy kis gyakorlás, de menni fog.
 5. Húzzuk a felgöngyölt tojást a serpenyő egyik szélére, és öntsük bele a következő adagot. Kicsit emeljük meg a kész tojást, hogy be tudjon alá folyni a nyers, így összetapadnak a rétegek. Majd göngyöljük fel az egészet.
 6. A 4-es, 5-ös lépést ismételjük addig, amíg el nem fogy a tojás.
 7. Borítsuk ki a kész tojást egy vágódeszkára, és a spatulával lapogassuk meg, hogy szögletes formát adjunk neki.
 8. Ha kihült egy kicsit, szeletelhetjük.

Elkészítés B (melegszendvics sütő):
Nekem olyan melegszendvicssütőm van, ami háromszög alakra vágja a kenyereket, ha ilyet használunk, szép formája lesz a tojásoknak.

 1. Kövesd az “Elkészítés A” első két lépését.
 2. Kend ki olajjal alaposan a melegszendvics sütő teflon lapját, különben ráég a tojás, és nem fogod tudni szépen kivenni.
 3. Önts tojást a háromszögekbe, de ne töltsd túl tele, mert sütés közben megduzzad a tojás, és kinyomakodik a sütőből.
 4. Süsd addig, amíg jó állaga nem lesz, nem kell nagyon keményre sütni. Néha less rá, ha nem vagy biztos benne, hogy elég jó, bökd meg pálcával, hogy lásd folyik-e még a belseje.
 5. Ha kész szedd ki, és amint hűlt egy kicsit, már eheted is.

Ehetjük magában, vagy rizzsel, vagy chillis mártogatóssal is. Én általában salátával szoktam. Jó étvágyat hozzá. 🤤

13+1 (férjezett nevén): 14. Mi/Ki az, ami motivál? Csak hogy ne a szerencsés 13-al legyen vége. XD

A férjem. Tényleg igazi hős. Mindig meghallgatja az írással kapcsolatos sirámaimat, mindig készségesen ad tanácsot. Fáradhatatlan ebben. 💖
És persze a rendszeresen visszajáró olvasók, akik szeretik azokat a furaságokat, amiket írok. 💖

Zárás

Erre az első körre most ennyi lenne, így is jó hosszúra sikerült. Ha úgy alakul a március, ahogy tűnik, hogy alakulni fog, akkor bőven időm válaszolni a többi kérdésre is…

Kiegészítés

Elkészült a kérdéssor második fele is, amit ide kattintva tudtok elérni.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s