2019 visszatekintés és 2020 előrepillantás

Mivel nem írtam sem évértékelőt a tavalyi évre, sem valami előretekintést idénre, gondoltam, hogy ez a poszt lesz egyszerre ennek a kettőnek a kombinációja. Vagyis összegyűjttem a kedvenc olvasmányaimat 2019-ből, de szigorúan csak azokat a történeteket, amik nem értek véget a tavaly elolvasott kötettel. Ezek a könyvek egyébként valamilyen módon nagy hatással voltak rám a 2019-es évben, és éppen emiatt nagyon várom a folytatásukat. Persze semmi hír nincs ezek megjelenéséről még, de amit lesz valami, majd hírt adok azokról is.

Sajnos ezek a regények nem jelentek meg magyarul, de mindegyik érdekes és olvasmányos, megérni nekik adni egy esélyt akár angolul is. Illetve úgy döntöttem, hogy ezentúl, mikor angol nyelvű könyvekről írok, értékelem azt is egy öt fokú skálán, hogy mennyire nehéz a nyelvezete az adott regénynek. Már itt is megtalálhatjátok lentebb.

3️⃣ The Mysterious and Amazing Blue Billings (Lily Morton)

Mennyire nehéz olvasni: ⚫️⚫️⚫️⚪️⚪️

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Azért nem öt csillag, mert számomra hiányzott a könyvből az az aprócska plusz, ami igazán emlékezetessé teszi. Ennek ellenére nagyon jó olvasmány volt, bátran ajánlom bárkinek, aki egy kis borzongásra vágyik.

Elbeszélés típusa: E/1, Levi és Blue szemszöge váltakozik.

Történet röviden:

Levi örököl egy házat az anyja után Yorkban. Mikor munkásokat fogad fel az ódon épület renoválására még nem sejti, hogy az egyik leginkább kísértetjárta házat sikerült megcsípnie jó eséllyel nemcsak Yorkban, de egész Angliában. Eleinte csak furcsa zajokat hall, amik egyre fenyegetőbbek lesznek körülötte.

Kénytelen beleásni magát a ház történetébe, hogy megtudja mivel is áll szemben. Eközben találkozik a titokzatos Blue-val, aki szellem-túrákat vezet Yorkban, aminek az egyik állomása az ő háza. És miután párszor beszélgetek, Blue úgy dönt, hogy csatlakozik Levi-hoz, hogy segítsen neki a rejtély végre járni.

A történet egyébként nem a legeredetibb, ezer hasonlót láttunk már, de valahogy Blue és Levi mégis üde színfolt volt a sok visszajáró gonosz lelkes regény tengerén. Az sem különösen volt korszakalkotó, ahogy legyőzik a vérszomjas szellemet, de volt benne azért egy érdekes fordulat a kísértő lelkekkel kapcsolatban. Ezt is mérföldekről előre lehetett látni, de attól még nagyon szerethető a szóban forgó szellem.

Miért várom a folytatást:

Nagyon megszerettem Levi és Blue párosát, nagyon gördülékenyen és jól működtek együtt, az interakcióik nemes egyszerűséggel olvastatták magukat. Egyébként ez a könyv egy készülő sorozat első része, és őszintén megvallva fogalmam nincs, hogy miről szólna a folytatás, mert az első kötet egy teljesen befejezett egész. De mivel kiváló kis két fős csapat ez, én bármit szívesen olvasnék róluk, az sem zavarna, ha Levi és Blue szereplésével egymástól független köteteket kapnánk.

Egy részlet kedvcsinálónak:

Will és én a macskaköveken ülünk, és Tom felnéz a házra. Aztán Will felsóhajt, és felém fordul.

— Emlékszel, mikor azt mondtam, hogy valami biztos nincs rendben Levi-al, és gúnyolódtam rajta? — bólintok. — Hát, tudod, ez a ház az ami nincs kibaszottul nincs rendben Levi-al. — megbök. — Miért nem tudsz összeszedni egy seggfejet, ki megcsal, és alkoholproblémái vannak, mért nem ilyenekkel kezdesz, mint minden normális ember?

2️⃣ The Ghost of Ellwood (Jaclyn Osborn)

Mennyire nehéz olvasni: ⚫️⚫️⚫️⚪️⚪️

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Inkább 4.5, de itt is ugyanaz volt a problémám, mint Levi és Blue történeténél, jó volt, de nem korszakalkotó. Ennek ellenére nagyon tetszett, és tűkön ülve várom a folytatást.

Elbeszélés típusa: E/1, Ben szemszögéből látjuk az eseményeket.

Történet röviden: Erről a könyvről itt írtam részletesebben, ezért most ebbe nem megyek bele. Ez is egy kísértet história a hátborzongatóbb fajtából.

Miért várom a folytatást:

Ez is egy könyvsorozat első kötete. Ben és Theo története befejezett egészet alkot, ezért nekem nagyon erős a gyanúm, hogy a második kötet nem is róluk fog szólni éppen emiatt. Ellenben Carter – Ben szomszédja és legjobb barátja – szála befejezetlen maradt, és ha nem is cliffhanger, de üvölt a folytatásért. A könyv második felében, egy partin Carter találkozik a titokzatos Mr Z-vel, aki később Halloweenkor még egyszer felkeresi, de mind a két alkalommal nyom nélkül eltűnik. És minden jel arra mutat, hogy az elátkozott Redwood házban raboskodik a lelke.

Én nagyon kedveltem Cartert az első kötetben, és bár Z-ről szinte semmit sem tudunk meg, én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történt vele, ami miatt abban az elátkozott házban ragadt. Amennyit láttam ebből a két szereplőből, az a véleményem, hogy nagyon jól működnek együtt, érdekes könyv kerekedne az ő történetükből, ebben egészen biztos vagyok.

Egy részlet kedvcsinálónak:

— Haver, menjünk el Redwoodba.

— Hogy mi? — Kifutott a vér az arcomból. Annak a kúriának a puszta gondolata is előhozta a képeket a sápadt, fekete ruhás nőről a gonosz mosollyal. — Komolyan beszélsz? Én nem akarom betenni oda a lábam.

— Figyelj, neked ki sem kell szállnod a kocsiból. Csak parkolj le a közelben, csak én hadd menjek be egy pár percre.

— Miért?

— Mert tudnom kell, hogy ott van-e — mondta Carter, elcsuklott a hangja azon az utolsó szón. Én azt hittem, hogy már elfeledkezett a titokzatos Z-ről, vagy ha el nem is felejtette, de de legalább kiverte a pasast a fejéből, és már nem reménykedett abban, hogy valaha újra látja.

— Ilyen jó volt az ágyban, hogy ennyire a megszállottja lettél? — kérdeztem, miközben bekapcsoltam a biztonságiövem.

— Nevess csak rajtam, amennyit csak akarsz, Ben, de én azt hittem, ha valaki, hát te érteni fogod.

1️⃣ Stars (Tal Bauer)

Mennyire nehéz olvasni: ⚫️⚫️⚫️⚫️⚪️

Értékelésem: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Elbeszélés típusa: E/3, de mindig van egy nézőpont karakter, egy-egy jelenetben a nézőpont nem ugrál a szereplők között.

Történet röviden:

Ez a könyv Tal Bauer Executive Office trilógiájának folytatás trilógiájába, az Executive Powerbe tartozik, annak is egészen pontosan a második kötete. Az előzmény trilógiáról itt írtam részletesen, szerintem ezt is érdemes elolvasni, ahogy az ide tartozó három (négy) kötetet is. Már csak azért is, mert ennek a trilógiának az első kötete (Ascendent) majdnem onnan indul, ahol az Executive Office végetér, szóval nem árt, ha van némi előzetes ismeretünk.

A történet szerint Sergei Puchkov Oroszország elnöke, aki titokban együtt van Sasha Andreyevvel, aki korábban a testőrsége tagja volt, de már a NASA-nál űrhajós. A második kötet közvetlenül onnan folytatódik, ahol az első befejeződött, Sergei fenyegetéseket kap, Sasha pedig Amerikában továbbra is űrhajósnak készül. Aztán miután egy rég halottnak hitt szovjet kém műhold életre kel, felküldik Föld körüli pályára egy csapattal, hogy kikapcsolják. Azt még akkor nem tudják, hogy a szovjetek egy halálos vírus mellett milyen gonosz titkokat rejtettek el a műholdon.

Sergei a Földön maradva harcol a világ egyensúlyáért és a törékeny békéért, míg az asztronauta csapat mindent megtesz azért, hogy minél többen életben maradjanak odafent. Két szálon megy a versenyfutás az idővel, miközben Sergei az előző trilógiából megismert szereplők segítségét, és igénybe is veszi.

Miért várom a folytatást:

Mert eddig a két sorozat minden kötete zseniális volt, és minden szava arany. Arról nem is beszélve, hogy Sasha és Sergei ott vannak a “képzeletbeli legjobb barátaim” listán. Nagyon érdekes és fordulatos a történetük, és Tal Bauer olyan érzékletességgel mutatja be a szereplők érzéseit és minden vívódását, hogy egy-egy szomorúbb jelenetnél még egy kősziklából is képes lenne könnyeket fakasztani. Szóval egyszerre felemelő és szívfacsaró olvasni a könyveit. Hát kell ennél több? 😀

Azt még itt sem tudni, hogy mikorra várható a harmadik kötet, annyi pletykát hallottam, hogy talán Sands lesz a címe. Én mindenesetre tűkön ülve várom a híreket a megjelenésről.

Egy részlet kedvcsinálónak:

Sasha elvörösödött. A párnába temette az arcát, és csak fél szemmel lesett ki mögüle Sergeire.

— Az ilyen napokon… mindig félek attól, hogy végetérnek. Mi van akkor, ha csak álmodom? Vagy ha kómában vagyok? Mi van akkor, ha meghaltam a Sarkkörön, és egyetlen pillanatban élem meg az örökkévalóságot, egy illúzióban, hogy minden álmom valóra válik? Mi van akkor, ha Madigan nyert? Mi van akkor, ha valójában lángol az ég, és ez az egész csak a fejemben történik? Mi van akkor, ha ez az egész végetérhet bármelyik pillanatban? Semmi nincs soha jó vége a való életben. Semminek.

Ezek lennének azok a könyvek, amiket lezárás nélkül olvastam tavaly, és nagyon várom a folytatásukat 2020-ban. Nektek van ilyen könyv, aminek már nagyon várjátok az újabb részét? Vagy ezek közül olvastátok már valamelyiket? Esetleg sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket? Szívesen olvasnám a véleményeteket kommentben vagy üzenetben.

Jegyzetek:

  • Könyvborító képek forrása: Goodreads
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Annie Spratt)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s