Blogzaholic januári bloggerjáték

Blog vs Vlog

Benne vagyok egy Facebook csoportban, a Blogzaholic neveztűben, ami azt tűzte ki céljául, hogy ne csak a bloggerek önreklámairól szóljon a csoport, hanem arról is, hogy összehozza a blogok íróit. Nekem kifejezetten tetszett ez az elgondolás, és mikor először láttam a felhívást a januári játékra, azonnal elhatároztam, hogy részt veszek benne. A feladat annyi, hogy hasonlítsuk össze a blogolást és vlogolást, és foglaljunk állást valamelyik mellett. Ez pedig az én bejegyzem erről.

Blog

Forrás: unsplash.com (Florian Klauer)

Mivel én nagyjából az internettel nőttem fel, viszonylag korán elindultam felfedező utamra. Ennek során először a fanfiction-ös blogokat találtam meg. Már itt is általában az LGBTQ+ témák érdekeltek, bár akkor még nem tudtam, hogy így hívják. Innen léptem tovább az írói blogokra. A két kedvenc íróm Aleksandr Voinov és Tal Bauer blogját régebb óta figyelemmel kísérem, mint ahogy elkezdtem írni a sajátomat. Ha esetleg érdekelne titeket gay romance írók oldala, meg tudjátok nézni a fenti linkeken.

És ha már belevetettem magam ebbe a játékba, gondoltam, alapos leszek, és utánajártam a “Blog” szó etimológiájának is. Már csak azért is, mert engem is érdekelt, hogy honnan származik ez a kifejezés. Egyébként a válasz egyszerűbb, mint hittem. Az internet szerint az angol Web és Log szavak összetételéből keletkezett (Weblog), és ebből rövidült “Blog”-ra a kifejezés. Állítólag használják binarylog formában is, de én ezt még sosem hallottam.

Vlog

Forrás: unsplash.com (Chris Arock)

A Blog eredetéből már csak egy lépés kitalálni, hogy a vlog akkor a video+log szavak összetételéből keletkezett.

Egyébként én nem vlogolok, csak fogyasztom az ilyen tartalmakat. Általában csak akkor nézek vlogokat, amikor amikor egy hosszú nap után egy kis agyradírra vagy kikapcsolódásra vágyom. Nem követek különösebben egy csatornát/vlogot sem, de azért van néhány ahova vissza szoktam járni. Ilyenek például az utazós vlogok, ezeket azért szeretem, mert ötleteket ad saját utazás szervezéshez is, és nem utolsó sorban azokat a tájakat fel tudom használni a saját írásaimhoz. Emellett szeretem még a kisállatos, főleg macskás videókat. Mert hát ki ne szeretné a macskák esetlenkedéseit nézni? Az internet igazi urai…

Összehasonlítás

A lenti táblázat csak és kizárólag az én szubjektív véleményemet tükrözi, semmi tudományos felmérés vagy információgyűjtés nem készült hozzá. 😀

Konklúzió

Azt hiszem, a fenti táblázatból azért lehet sejteni, hogy nem tartom magam sem elég elszántnak, sem elég bátornak, hogy valaha is vlogolásba kezdjek. Arról nem is beszélve, hogy bár vannak átfedések a két műfaj között, de azért mégis eléggé eltérnek. Éppen ezért egészen más személyiségtípust is igényel mind a kettő.

Én személy szerint a blogolásban találtam meg magam, nagyon szeretem, amit csinálok, és továbbra is folytatni szándékozom.

Jegyzet:
Borítókép forrása: Blogzaholic Facebook csoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s