Végtelen cukiság a karácsonyfa alá még az újév előtt

North Pole City Tales, avagy egy elbűvölő sorozat Charlie Cochet tollából

Remélem, nem unjátok még a karácsonyi könyveket, mert most egy egész könyvsorozatot hoztam nektek. Már évek óta halogatom, hogy elolvassam Charlie Cochet North Pole City Tales sorozatát, de valami mindig visszatartott. Így végül csak idén szántam rá magam, hogy adjak neki végre egy esélyt. És be kell vallanom, hogy kissé sajnálom, hogy csak most olvastam el, mert ezek a könyvek is felkerültek a kedvenc karácsonyi olvasmányaim listájára.

✨Ismertető✨

Lássuk akkor, hogy mit is érdemes tudni erről a sorozatról? Összesen hat kötetből áll, ezek pedig a következők:

  • Mending Noel
  • The Heart of Frost
  • Vixen’s Valor
  • Loving Blitz
  • Disarming Donner
  • The King’s Courage

Ezek a könyvek kronologikusan a fenti sorrendben követik egymást, és történetükben is többé-kevésbé összefüggenek, bár minden kötetnek mások a főszereplői. A korábbi és későbbi könyvek szereplői/főszereplői átjárnak a különböző kötetek között. Ki többször, ki kevesebbszer jelenik meg máshol, és így attól sem kell tartanunk, hogy nem hallunk többet róluk – különösen, ha úgy megszerettük őket, amennyire én tettem.

Érdekessége még a könyveknek, hogy az első kötet 2012-ben jelent meg, ezt pedig minden évben egy újabb követte egészen 2017-ig. Charlie Cochet minden évben karácsonyra kiadott egy újabb részt a sorozatból. Igazság szerint annyiból nem bánom csak, hogy most olvastam őket, hogy így legalább nem kellett újabb éveket várnom a kalandok folytatására, hanem így egyben – egészben – kaptam meg az élményt.

Minden könyv egyébként egy befejezett egészet alkot, szóval sehol sincs függővég, annak ellenére sem, hogy van egy nagyobb történetszál, ami felfűzi a hat kötetet. Ez pedig a Fagy királyság (Frost Kingdom) és az uralkodó család (Frost family) ellen irányuló összeesküvés. Majdnem minden kötetben kapunk egy-egy újabb szeletet a királyság ellen szervezkedő gonoszok ármányából. De persze akármit eszeljenek is ki, minden könyvben győznek a jók és a karácsonyi csoda.

✨Értékelésem✨

Szerintem első kötetet kicsit gyengébben szerepelt, mint a többi, ezét erre csak 4 csillagot adtam Goodreads-en. Ennek az is az oka, hogy nem igazán éreztem a kapcsolatot a két főszereplővel. A többi könyvben mellékszereplőként valahogy sokkal jobban tudtam őket kedvelni, mint a saját könyvükben. Meg szerintem Charlie Cochet-nek is szüksége volt némi időre, hogy belerázódjon ebbe a szuperkarácsonyi univerzumba. Ennek ellenére a történet és a bonyodalom jó (persze ne várjunk Sherlock Holmes-i mélységeket), a szereplők jól működnek együtt, még annak ellenére is, hogy számomra nem világos, hogy hogy tudott Tim annyi bántást olyan könnyen megbocsátani Noelnek.

A második könyvtől viszont Charlie Chochet tökéletesen megtalálta a hangulatot, és történetek is csak éppen annyira komplexek, amennyire ezek a rövid könyvek (olyan 60-110 oldal között mozog a terjedelmük) igénylik. És mivel minden újabb kötet – ha lehet – jobban tetszett az őt megelőzőnél, kiérdemelték az 5 csillagot. 😉

Az én kedvenceim a sorozatból a Disarming Donner és a King’s Courage voltak, még úgy is, hogy a fagy király Eiriket nagyon nem kedveltem a második kötetben. Igen, az utolsó kötetnek ő az egyik főszereplője, és minden korábbi ellenszenv ellenére az egyik legszerethetőbb karakterré növi ki magát a sorozat végére.

Borítók forrása: Goodreads

✨Pár szó a borítókról✨

Idén új borítókat kapott a sorozat, és ha őszinte akarok lenni, fogalmam sincs, hogy érzek ezekkel kapcsolatban. Fentebb a régi borítókat láthatjátok. Nekem ezek sokkal jobban tetszenek már csak azért is, mert rajzolt hatásúak. Nem mondom, hogy az új borítókon (lent) nem látszik a rengeteg munka, mert ezek is szépek, színesek, figyelemfelkeltőek. Nekem talán egy kicsit túl sok rajtuk a pompa. A régiek talán a nosztalgia faktor miatt is, de közelebb állnak a szívemhez.

Természetesen távol álljon tőlem, hogy meg akarjam mondani, hogy kinek melyik tessen jobban, csak gondoltam megmutatom a régieket és az újakat, hogy mindenkinek legyen módja dönteni róluk. Azoknak is, akik csak az újakkal találkoznak.

Én már tavaly és tavaly előtt megvettem ezeket a könyveket Kindle-re, és legnagyobb bánatomra, mikor szinkronizáltam a könyvtáramat, lefrissült az összes borító. Már csak Audible-en maradtak meg a régiek, kíváncsi leszek, oda mikorra gyűrűzik be a frissítési folyamat. 😅

Már csak azt nem értem, hogy erre a borító cserére miért volt szükség, és hogy miért változtak meg a címek is…

Borítók forrása: Goodreads

✨Ami miatt kifejezetten szeretem✨

Nagyon tetszett az Északi Sarkra elhelyezett történet. Elmondhatatlanul hangulatos a város, sőt a teljes királyság is. Szerettem, hogy annyi történetből, és hagyományból találhatók benne apróságok, és fő történeti elemek is. A Diótörő az egyik kedvenc karácsonyi történetem, szerintem minden mesét és filmet láttam, ami valaha készült belőle. Ezért kifejezettem boldog voltam, hogy rengeteg motívumát viszont láttam a könyvekben, sőt az egyik főgonosz maga az Egér király.

De emellett megszámlálhatatlanul sok eredeti gondolat is van benne Charlie Cochet-tól. Például egy újfajta Mikulás ábrázolást kapunk, ami szerintem kifejezetten felüdítő volt a könyvek lapjain. De a rénszarvasok (reindeers) is megújultak. A könyvekben ők a karácsony tündérek/manók(?) közül kerülnek ki (Christmas Elves – nem tudom, mi hangzana erre a legjobban magyarul), a hivatalos megszólításuk pedig “Rain Dear”, ez a szójáték a kedvencem a könyvekben. És ők kilencen a Mikulás pilótái, azok, akik karácsonykor (Night of the Big Flight) a repülőgépeikkel kézbesítik az ajándékokat a gyerekeknek. Hiszen a Mikulás már visszavonult, ő North Pole City polgármestere, így az ajándékok készítése, felügyelete és városvezetés mellett nem jut ideje még kézbesíteni is.

✨Amire egy kissé furcsán néztem✨

A könyvekben rengeteg leírás található arról, hogy mik North Pole City és kifejezetten a karácsony elfek (végül is emellett a hibrid kifejezés mellett döntöttem 🤣) kedvenc ételei. Én értem, hogy a karácsony sosem az egészséges étkezésről szólt, és hogy a tv-ben elérhető karácsonyi filmek sem járnak elől jó példával. De az a végtelen mennyiségű édesség! Néha egyenesen úgy éreztem, hogy már attól kettes típusú diabéteszt kapok, hogy elolvastam azt a rengeteg mindent, amit ezek az elfek magukba tömtek…

Én is szeretem az édességeket, de azt sosem gondoltam volna, hogy egy könyv lapjain elfogyasztott süteményektől, cukros nyalánkságoktól, kakaótól és édes italoktól be lehet sokallni… Nos, velem pontosan ez történt. 😂

✨Hangoskönyv✨

Source: unsplash.com (Findaway Voices)

Fent már említettem, hogy van audiobook változata a könyveknek. De sajnos nem mindnek. Csak az első háromból készült hangoskönyv. Ezek Audible-en érhetők el, de csak a angolul.

A Mending Noelt Dave Gillies olvassa fel, és imádtam minden pillanatát az előadásának. Minden szereplőnek más hangot tudott adni, könnyen elkülönül hallgatás közben, hogy épp melyik karakterről van szó. Az ő előadására kötelező volt 5 csillagot adni.

És éppen annyira álltam értetlenül a tény előtt, hogy a The Heart of Frostot és a Vixen’s Valort miért nem ő adja elő. Nem értem Dave Gillies miért lett lecserélve Robert Niemanra. Az ő felolvasása sajnos legnagyobb jóindulattal is középszerű volt. Nekem csalódás volt a Mending Noel után. A szereplők hangjai közel ugyanolyanok, nem hallani az érzelmeiket, mint ahogy az első részben Dave Gillies előadásában. És az kifejezetten zavart, hogy Jack Frost és Eirik Frost King hangja annak ellenére, hogy mind a ketten évezredek óta létező fagy szellemek, olyan volt, mintha kamasz fiúkat hallgattam volna. Hatalmas törés volt ez élményben az első kötet végighallgatása után.

Valószínüleg 3 csillagnál többet tudtam volna adni erre a felolvasásra, ha nem a Mending Noel után hallgatom ezeket a köteteket, de így sajnos csak ennyire futotta. És azért nem kevesebbre, mert a történet viszont hallgatva is nagyon jó. De ez a rész nem a felolvasó érdeme…

✨Végszó✨

Összefoglalva a könyvek iszonyatosan jók, bátran ajánlom bárkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyik. Még talán az audiobookokat is érdemes meghallgatni. A Mending Noelt mindenképp. Én a Vixen’s Valort is többször meghallgattam már, mert annak ellenére, hogy vannak benne rosszul sikerült részek, vannak azért jól felolvasott szakaszai is. Amivel nem tudtam megbarátkozni, az a the Heart of Frost felolvasása.

Jegyzet:
Forrás: unsplash.com (Kamala Saraswathi)

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s