Három keserédes háborús karácsonyi történet

Több olyan posztom is volt korábban, amiből szerintem lehet sejteni, hogy mennyire szeretem a második világháborús történeteket. A karácsony közeledtével viszont szeretek karácsonyi könyveket olvasni. Néha viszont nem tudok dönteni a kettő között. Épp mostanában volt az, hogy azon tépelődtem, hogy mit is kellene olvasni. És akkor döbbentem rá, hogy tulajdonképpen nem is kell választanom, mert nem egy olyan könyv van, ami háborús is, és karácsonyi is. Ezekből hoztam most nektek egy válogatást.

Ez nem egy toplista, mind a három könyvet egyformán szeretem (bár az abszolút kedvencem ezek közül Voinov könyve). De nézzük is, hogy mi ez a három választott regény:

Secret Light Z.A. Maxwelltől

Történet: A könyv Rafe Colmanról szól (az eredeti nevén Rolfe), aki a második világháború utáni Amerikában él – még a szülei menekítették ide -, titkolja a német és zsidó származását. Ennek ellenére ő a mintapéldája az amerikai álom megvalósulásának még úgy is, hogy az egész élete hazugság. Egy alkalommal viszont feldúlják a lakását a feltételezett német származása miatt, és Rafe nem fordulhat emiatt senkihez, még a feltételezett barátaihoz sem. Ben Morgan viszont, az ügyében eljáró rendőr, szeretné feltárni Rafe ügyét, még úgy is, hogy a kollégái figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon semmi olyanba, ami nem az ő dolga.

De Bent nem tudják elrettenteni sem veréssel, sem fenyegetőzéssel, és ahogy egyre mélyebbre ássa magát a gyűlöletbe, ami mindent beleng a háború utáni Amerikában, rá kell döbbennie, hogy mennyire bénító és elkeserítő az a magány, amiben Rafe éli a mindennapjait. Azzal is szembe kell néznie, hogy mekkora kihívás lesz visszavezetni a sokat szenvedett férfit a bizalom és a szeretet útjára. De Ben nem adja fel, bárkivel hajlandó szembemenni Rafe igazáért és szerelméért.

Miért szeretem: Azért, mert Rafe magánya és a rettegése attól, hogy az emberek rájönnek, hogy ki vagy mi is ő valójában, sokkal hangsúlyosabb úgy, hogy a történet karácsonyi díszletek között pereg le a szemünk előtt. És azt is nagyon szeretem benne, hogy az író nem fél megmutatni az amerikai történelem elfeledtetett részeit. Mert azért valljuk be, senki sem szeret azzal dicsekedni, hogy a második világháború alatt és utána mekkora antiszemitizmus és németellenesség uralkodott az államokban.

Szóval, ha valami akkurátus és elgondolkodtató könyvre vágytok karácsony környékén, bártan merem ajánlani a Secret Lightot. Csak utána készítsetek be valami cukorszirupos olvasmányt. Higgyétek el, szükségetek lesz rá ez után a mélységes szomorúság után.

Kedvcsináló

– Azért jöttem, hogy elmondjam neked, hogy semmi sem biztonságos. De én óvatos vagyok és hűséges. Bármit is szeretnél megosztani magadból velem, nyugodtan rám bízhatod.

Mielőtt egyáltalán tudatosulhatott volna benne, hogy mit csinál, Rafe megemelte a kezét, és tenyerébe fogta Ben arcának azt az oldalát, amit olyan csúnyán összevertek. Hüvelykujjával óvatosan végig simított a foltos bőrön Ben bedagadt szeme alatt. Amikor Ben rávigyorgott, Rafe viszonozta a vigyort.

– Ez már tényleg tragédia. Egy ilyen csinos arc teljesen… zusammengeschlagen. – Összeverve.

Christmas Homecoming L.A. Witt-től

Történet: Roger és Jack gyerekkori jóbarátok, akiket először az szakít el egymástól, hogy Jack elhagyja az iowai kisvárost, ahol élnek, hogy egyetemre menjen. Majd jön a második világháború. Mind a ketten végigharcolják a háború éveit, és megtört emberként térnek haza Iowába, miután véget ért a háború. Mikor a háború utáni első karácsonykor újra találkoznak, szinte idegenek egymásnak, és mind a ketten nyomorúságosan érzik magukat, ahogy próbálnak visszailleszkedni a békébe és a civil életbe. Rogert a családja szeretné minél gyorsabban kiházasítani, miközben ő még abban sem biztos, hogy Jacken kívül képes-e más emberek társaságában megmaradni.

Miért szeretem: Azért, mert a Secret Lighttal ellentétben, itt nem az Amerikán átsöprő gyűlölethullámon van a hangsúly, hanem azon, hogy a világ tesz még egy utolsó kísérletet arra, hogy visszatérjen a háború előtti társadalmi berendezkedésbe. De erre már nincs lehetőség, hiszen a Dzsinn már kiszabadult a palackból, és a háború évei alatt teljesen átformálta az évszázados világrendet. Ebben a könyvben azt látjuk, hogy az egyén szintjén sosem volt könnyű szembeszállni a régi rendszerrel, de mégis mindig voltak olyanok, akik nem féltek megtenni.

Egyébként ebből a könyvből van Audible-en hangoskönyv is, azt is érdemes meghallgatni.

Kedvcsináló

Ha a hangja remegése és a könnyek a szemében nem törték volna össze a szívem, a szavai végezték ezt be:

– Annyira hiányoztál, Jack, és azután, hogy újra láttalak ma a templomban, még jobban hiányzol.

– Roger… – Köré fontam a karjaimat. Magamhoz szorítottam, úgy, hogy a faragott angyalt még mindig a kezemben tartottam, arcomat a nyakába fúrtam, ahogy ő is övét az enyémbe. – Úgy hiányoztál.

– Nem éltem volna túl nélküled.

Miközben a haját simogattam, annyit feleltem megrendülten:

– Én nem voltam ott – amit ezt kimondtam, eszembe jutott az angyal, amit a hátának nyomva tartottam. – Az angyal?

Bólintott, és az álla végigsimított a vállamon.

– Nem tudom, miért, de róla mindig te jutottál eszembe. Minden alkalommal, amikor igazán rosszra fordultak a dolgok, és nem hittem, hogy képes vagyok tovább csinálni… – kifújta a levegőt. – Valamiért mindig, amikor kézbevettem az angyalt, vagy ránéztem, emlékeztetett, hogy ha túlélem a háborút, akkor talán újra láthatlak. Néha… Néha ez volt az egyetlen dolog, ami rábírt, hogy tovább menjek.

Unhinge the Universe Aleksandr Voinov és L.A. Witt tollából

Történet: Hagent, az SS egyik hadnagyát Franciaországba küldik, hogy mentse ki a bátyját, Siegfriedet, a wehrmacht őrnagyát, egy rosszul elsült küldetés után az országból. Mikor Hagen a találkozó helyére ér, csak holttesteket talál és a bátyja hűlt helyét. Követi a nyomokat egy amerikai táborig, ahol megpróbálja kiszabadítani Siegfriedet, miközben fogalma sincs arról, hogy a bátyja már belehalt az embertelen bánásmódba. Hagen annyit ér el a szabadítási kísérlettel, hogy ő is fogságba esik, ahol John Nicholls századosra bízzák, hogy vallassa ki.

A kapcsolatuk természetesen nem indul jól, eleinte szükségszerűen gyűlölik egymást. De aztán John lassan rádöbben, hogy Hagen egyáltalán nem az az agymosott náci, akinek eleinte hitte. Meglátja benne az embert, és talán épp az idealizmusa és naivitása az, ami miatt John beleszeret. Ahogy Hagen is meglátja az embert az amerikai egyenruha és az ellenség képe alatt. John elhatározza, hogy mindent megtesz, hogy Hagent eljuttassa egy hadifogoly hajóra, mert tudja, hogy csak így van esélye túlélni a háborút.

Miért szeretem: Voinov polgárpukkasztó stílusa és témaválasztása miatt. Ezt a könyvet egyébként nem nevezném kifejezetten karácsonyinak, nem is kap benne akkora szerepet az ünnep, mint a másik két regényben. Persze a dátum ott lóg a fejünk fölött, ott lebeg a levegőben, mintegy emlékeztetve minket, hogy a szereplőknek nem jut idejük olyan békebeli hóbortokra, mint a karácsonyozás. Egészen a könyv végéig a szereplők szinte fel sem fogják, hogy karácsony van, egészen addig, míg futtában át nem adják egymásnak rögtönzött ajándékaikat.

Kedvcsináló

Akkor John ajka felfelé görbült mosolyra húzódva – nem, több is volt annál, felnevetett, és azt a hangot hallva Hagen híve boldogan ugrott egyet a mellkasában. Rövid kitörés volt csak az a nevetés, de kétség kívül őszinte.

– És én még azt hittem, hogy a németekből sebészi beavatkozással eltávolították a humorérzéket.

– Talán meglógtam azelőtt, hogy sorra kerültem volna?

Ezek lennének az én kedvenc háborús könyveim. Remélem, nektek is annyi jó – és fájdalmas – élményt adnak majd, mint nekem, ha úgy döntötök, hogy elolvassátok valamelyiket.

Megjegyzés
  • Borítók forrása: Goodreads
  • Borítókép forrása: unsplash.com (Guiseppe Famiani)

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s