Kedvenc könyveim, amiknek van audiobook változata

Előljáróban el kell mondanom, hogy kifejezetten szeretem az Audiobookokat. Mivel általában olyan könyveket olvasok, amik nem jelentek meg magyarul – illetve, ha értek az adott nyelven, szeretem eredeti nyelven olvasni a könyveket -, főleg az Audible alkalmazást használom hangoskönyv hallgatásra. Elvileg itt is lehet magyar nyelvű könyveket találni, de én elsősorban az angol könyveket keresem. Sőt nálam az audiobook hallgatás is minden esetben bizonyos szabályok betartásával történik. Például sosem hallgatok úgy hangoskönyvet, hogy előtte ne olvastam volna el az alapjául szolgáló művet. Ennek az az oka, hogy a hallgatást az eredeti élmény kiterjesztéseként használom. Az interakciók, elbeszélések segítenek még valóságosabban elképzelni a szereplőket, sokszor szinte életrekelti őket. Ahogy hallgatom, körülvesz, mintha én is ott lennék a történésekben.

Ezután a hosszabb felvezetés után nézzük meg, mik azok az audiobookok, amik tovább tudták fokozni az eredeti élményt, amit a könyv elolvasása nyújtott számomra. (Ebből a versenyből a Skyboundot korábban már ismertetett okok miatt kizártam. 🙃)

1️⃣ Seven Summer nights (Hét nyári éjszaka – Harper Fox)

A fenti kép forrása ez az angol nyelvű ajánló.

Érdekessége a könyvnek, hogy bár hét nyári éjszaka szerepel a címében, főleg májusban játszódik. Egy elég viharos, szeszélyes májusban. De azt hiszem, ezt nem lehet problémaként felróni.

Az írónőről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy szeret megosztó/ polgárpukkasztó témákat választani. Ebben a könyvében sincs ez másképp, hiszen egy hitét vesztett református lelkész (Archie) és egy archeológus (Rufus) barátságát mutatja be, és azt, ahogy abból a barátságból sokkal több lesz. A történet 1948-ban játszódik, mikor még sem a világ, sem a két főszereplő nem tért magához a második világháború borzalmai után. Mindkettejüket kísértik a velük történt borzalmak.

Harper Fox könyveit azért szeretem kifejezetten, mert szinte mindben valamilyen fontos, aktuális problémát dolgoz fel, minden esetleben kifejezetten bátran, merész megközelítéssel. Ebben a könyvében is bőven találni ilyet, kezdve rögtön egy lelkész és a kegyvesztett archeológus szerelmével. De fontos szerepet kap még a nők helyzete is a háború után, ahogy a megváltozott körülmények miatt új lendülettel kezd változni a korábbi társadalmi berendezkedés. De jó képet kapunk az LGBTQ közösség megítéléséről és számkivetettségéről is. Mindezt a háború utáni társadalom görbe tükrén át láthatjuk, megfűszerezve a háború sújtotta ország bizonytalanságával, azzal, hogy még azt sem tudja, mihez kezdjen a harcok után hazatérő, megroppant katonák sokaságával, akik sok esetben a legnagyobb jóindulattal sem hősök.

Az audiobookot Cris Clog olvassa fel, ahogy Harper Fox több más könyvét is. Matthiew Lloyd Davies után a második legjobbnak tartom, nagyon szeretem a könyveit. Az ő munkájának köszönhetően Archie és Rufus története tényleg megelevenedik előttünk.

2️⃣ Nightingale (Csalogány – Aleksandr Voiniov)

Az Ebook (Goodreads) és Audiobook (Aduible) borító

Voinov ezen könyvének elég megosztott az értékelése a rajongók körében. Sokan válogatott okok miatt nem szeretik. A leggyakoribb ezek közül az, hogy nem egy könnyű olvasmány, és azzal ellentétben, amit címe sejtet, nem is feltétlenül szerelmi történet. Maga Voinov is úgy nyilatkozott erről a könyvről, hogy első sorban történelmi fikció, a főszereplő, egy klub énekes, Yves, boldogulásáról és túléléséről szól a második világháború éveiben Párizs német megszállása alatt, és emelett a szerelmi szál csak másodlagos.

Nekem kifejezetten tetszett ez a megközelítés. Ahogy az is, hogy Yves egyáltalán nem szokványos főszereplő. Törékeny, kis termetű, feminin, és még az ikernővére is jóval férfiasabb jelenség nála. Yves legtöbb esetben csak sodródik az eseményekkel, nem elég bátor, hogy cselekedjen (sok esetben kifejezetten gyáva). Monjuk néha azért vannak bátrabb pillanatai, mint mikor az egyik fellépésén elsüt egy szóviccet a német hallgatóság előtt: “Esténként szeretem elfoglalni magam.” Mégis egészen addig inkább csak létezik, mint tudatosan él, amíg bele nem szeret egy német katonába, akit végül a Normandiába vezényelnek. Mindent megtesz azért, hogy Falk dezertálni tudjon, de végül nem járnak sikerrel.

Ezt a könyvet Matthiew Lloyd Davies olvassa fel, ami azt hiszem, mindent elmond arról, hogy mennyire jól sikerült audibookról van szó.

3️⃣Winter Oranges (Téli narancsok – Marie Sexton)

Ez a regény egy kiégett hollywoodi gyereksztárról, Jasonról szól, aki azért, hogy elmeneküljön a lesifotósok zaklatása elől, egy eldugott amerikai kisvárosba költözik. A teljes nyugalmat az zavarja csak meg, hogy az újonnan szerzett ház vendégház részében talál egy hógömböt, és Bent, akit egy furcsa varázslattal ebbe a gömbbe zárt a nővére. Bent senki sem látja és hallja, csak Jason, ő is csak azért, mert – úgy feltételezik – szegről végről Ben rokona. Persze a bújkálás és az idill nem tart sokáig, mert a szenzációvadász riporterek csak megtalálják Jasont, és előzékenyen írnak arról is, hogy a volt gyereksztár megháborodott, hiszen egy hógömbhöz beszél.

Ez egy kifejezettem szívmelengető karácsonyi történet, amiben nyomonkövethetjük, ahogy Jason a világgal is hajlandó szembemenni Benért. Az audiobookot Nick J. Russo olvassa fel, és nekem kifejezetten tetszett ahogy életre keltette a szereplőket. A hangjából minden alkalommal kihallható volt az összes érzelmük, a nevetés, a boldogság, és esetenként a félelem és szomorúság. Mindenkinek ajánlom, aki egy kedves, érzelmes történetre vágyik.

És hogy miért téli narancsok? Ehhez sajnos meg kell hallgatnotok az audiobookot, vagy el kell olvasnotok a könyvet. De annyit elárulok, hogy az egyik legcukibb jelenet volt a könyvben.

4️⃣ Armed and Dangerous (Cut and Run sorozat V. – Abigail Roux)

Ennek a könyvnek és sorozatnak azért nem írom ide magyarul is a címét, mert minden, amit gondolnék rá idétlenül hangzik. Talán a címnek a “Fegyvere van és veszélyes” a legjobb még, de Cut and Run? Tudom, hogy mit jelent, értem is, de mi lenne az igazán jó? Megállapodtam magammal ideiglenesen a “Hanyatt-homlok” fordításban, amíg orcán nem csap az ennél jobb megoldás.

Először is el kell mondanom, hogy ez a sorozat volt az első, amit az m/m zsánerből elolvastam. Már csak emiatt is ez a könyv, sőt az egész könyvsorozat különleges helyet foglal el a kedvenceim között. Magából az egész sorozatból az ötös kötetet szeretem az egyik legjobban. Ennek az az oka, hogy ez a könyv cross-over a Warrior’s Crossal, ami az ötös kötet előzmény kötetének is tekinthető, bár teljesen független magától a Cut and Run szériától és a szereplőgárdájától. Számomra már az megalapozta az Armed and Dangerous szeretetét, hogy Julian és Cameron (Warrior’s Cross) is komoly szerepet kapnak a főszereplők, Ty és Zane mellett.

Au audiobookot Sean Crisden olvassa fel, aki véleményem szerint kiemelkedő a sorozat többi kötetét felolvasó másik két hangszínészhez (Sawyer Allerde és J.F. Harding) képest. Nagyon szerettem, ahogy Crisden felolvasásában megelevendett Julian és Ty rivalizálása, Cameron naivitása vagy a két páros kapcsolata és egymással való dimikája. Szóval kifejezetten jó élmény volt, néha szinte hangosan felnevettem, mikor a vicces részeket hallgattam.

5️⃣ When All the World Sleeps (Amikor az egész világ alszik – Lisa Henry és J.A. Rock)

Ezzel a könyvvel kapcsolatban rögtön az elején le kell szögeznem, hogy ha most csak audiobookat értékelnék, ez a könyv állna az első helyen. Azt kell mondanom, hogy talán még Seven Summer Nightsnál is jobb a hangoskönyv verziója. Greg Trembay olvassa fel, és semmit nem hallgattam még, ami az ő előadásához fogható lenne. A két főszereplőt Belt és Danielt úgy jeleníti meg, mintha nem is csak egy személy olvasná fel a könyvet. Nehéz elhinni, hogy ő egymaga képes két ennyire más hangtípus hallatására. Vannak nagyon jó hangszínészek, az imént említett Seven Summer Nightst jegyző Chris Clog is csodákat művel Archie és Rufus életrekeltésével, de még az is elmarad Greg Temblay teljesítményétől.

Maga a könyv nem egy könnyed olvasmány, talán kapcsolati drámának lehetne nevezni, hiszen arról szól, hogy Bel próbálja az épelméjűség oldalán tartani Danielt, aki minden éjszaka alva jár. Sosem emlékszik rá, hogy mi történik vele olyankor, de mindenkinek, aki csak érintkezésbe lép vele, úgy tűnik, hogy teljesen tudatosan tesz mindent, amit álmában csinál. Felolvasáskor kifejezetten nehéz lehetett a hangszínész dolga, mikor a “másik” Danielt kellett megjelenítenie, aki határozott, agresszív és egyáltalán nem visszahúzódó, nem retteg, nem riad meg semmitől, mint az éber-Daniel. De Greg Trembay ezt az akadályt is könnyedén veszi, az eredmény pedig egy elmondhatatlan élmény. Szerintem vagy háromszor meghallgattam ezt a könyvet egymás után. Talán csak a Skybound és Seven Summer Night előzik meg nálam hallhatottságban.

Nézzünk egy vigaszdíjast is

A fent felsorolt könyvek az abszolút kedvenceim az Audiobook verziók közül. De azért mégsem volt könnyű dolgom, mikor kiválasztottam őket a sok lehetőség közül. Nem egy könyv volt, ami legnagyobb sajnálatomra nem került fel erre az ötös listára. Viszont egy sorozatot mégis meg kell még említenem, ami kimaradt a fenti felsorolásból – igaz csak egy hajszállal:

Tyack and Frayne Mysteries (Tyack és Frayne titokzatos esetei – Harper Fox)

Ez egy kilenc kötetes könyvsorozat, aminek a főszereplői az egyenruhás rendőr járőr Gideon Frayne (később nyomozó lesz belőle), és a látnok Lee Tyack. A sorozat az általuk feltárt bűnügyekről és kettejük kapcsolatáról szól. Tim Gilbert olvassa fel, és bár én személy szerint nem feltétlenül szeretem, ahogy Gideont megjeleníti (ez az oka, hogy végül nem került fel az ötös listára) – Lee ellenben tökéletes -, de maga a történetek és az előadás is nagyon jó kikapcsolódást nyújtanak.

Képek forrása:

Borító: https://www.voices.com/blog/_evolution_of_audiobooks_continued/

Könyborítók: Goodreads (ahol nincs külön megjelölve)

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s